Vesti
Religija

Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja

Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Liturgija u prištinskoj crkvi Svetog Nikole (Foto Kim)

Zbog zabrane skupova koju su usled epidemije koronavirusa naložile kosovske vlasti, u crkvi je na današnji praznik tek nekoliko vernika, među kojima i supruge prištinskih paroha.
 
Liturgiju povodom hramovne slave služe prištinski sveštenici Saša Mitrović i Zoran Gođevac, uz sasluženje đakona Vlajka Gođevca, a tradicionalno joj prisustvuje šef Ruske kancelarije na Kosovu Andrej Lisovoj. 
 
Novinarskim ekipama koje su došle da proprate proslavu današnjeg praznika nije dozvoljeno snimanje, a crkvena porta je neuobičajeno prazna.
 
Na ovaj dan u crkvi Svetog Nikole se obično okupljao veliki broj vernika, kako preostalih Srba iz Prištine, onih iz okolnih sela, tako i raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji.
 
U Kosovu Polju je sveštenik Srđan Stanković kolač predao Aleksandru Čoliću iz Ajvalije.
 
U besedi nakon liturgije sveštenik Stanković je rekao "da bez obzira što su Srbi pali, što su mali i što su na Kosovu slabi, Bog ih nije ostavio niti ih je zaboravio".
 
"Ne smemo ni mi da zaboravimo ko smo, šta smo i kuda idemo. A idemo svi zajedno na zajedničkom  brodu ove crkve ka večnom cartsvu božijem. Sveti Nikolaj je čuvar moreplovaca i putnika i on zna šta je svima nama potrebno za naš ovaj kratak život na zemlji, a osobito za večnost u carstvu božijem", poručio je sveštenik Stanković.
 
U Kosovu Polju, do sukoba 1999. godine većinski srpskoj sredini, danas živi oko pedesetak Srba.
 
Podsetimo, niz albanskih medija sa Kosova, uključujući i Javni servis, je sredinom aprila preneo navode izvesnog "stručnjaka za bezbednost" Agima Musliua koji je ocenio da "srpske i ruske tajne službe cirkulišu kroz pravoslavne crkve, uključujući i ovu", te da se crkva "zvucima zvona visokog intenziteta bori protiv korona virusa, uzmeniravajući tako lokalno stanovništvo”.
 
Iz Eparhjije raško-prizrenske su navode ovih medija ocenili zlonamernim.
 
 
 Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020