Vesti
Religija

Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja

Danas nema uobičajenog okupljanja vernika na praznik Prenosa moštiju Svetog Nikole u istoimenoj prištinskoj crkvi.
Prištinska crkva prazna zbog zabrane okupljanja
Liturgija u prištinskoj crkvi Svetog Nikole (Foto Kim)

Zbog zabrane skupova koju su usled epidemije koronavirusa naložile kosovske vlasti, u crkvi je na današnji praznik tek nekoliko vernika, među kojima i supruge prištinskih paroha.
 
Liturgiju povodom hramovne slave služe prištinski sveštenici Saša Mitrović i Zoran Gođevac, uz sasluženje đakona Vlajka Gođevca, a tradicionalno joj prisustvuje šef Ruske kancelarije na Kosovu Andrej Lisovoj. 
 
Novinarskim ekipama koje su došle da proprate proslavu današnjeg praznika nije dozvoljeno snimanje, a crkvena porta je neuobičajeno prazna.
 
Na ovaj dan u crkvi Svetog Nikole se obično okupljao veliki broj vernika, kako preostalih Srba iz Prištine, onih iz okolnih sela, tako i raseljenih koji žive u centralnoj Srbiji.
 
U Kosovu Polju je sveštenik Srđan Stanković kolač predao Aleksandru Čoliću iz Ajvalije.
 
U besedi nakon liturgije sveštenik Stanković je rekao "da bez obzira što su Srbi pali, što su mali i što su na Kosovu slabi, Bog ih nije ostavio niti ih je zaboravio".
 
"Ne smemo ni mi da zaboravimo ko smo, šta smo i kuda idemo. A idemo svi zajedno na zajedničkom  brodu ove crkve ka večnom cartsvu božijem. Sveti Nikolaj je čuvar moreplovaca i putnika i on zna šta je svima nama potrebno za naš ovaj kratak život na zemlji, a osobito za večnost u carstvu božijem", poručio je sveštenik Stanković.
 
U Kosovu Polju, do sukoba 1999. godine većinski srpskoj sredini, danas živi oko pedesetak Srba.
 
Podsetimo, niz albanskih medija sa Kosova, uključujući i Javni servis, je sredinom aprila preneo navode izvesnog "stručnjaka za bezbednost" Agima Musliua koji je ocenio da "srpske i ruske tajne službe cirkulišu kroz pravoslavne crkve, uključujući i ovu", te da se crkva "zvucima zvona visokog intenziteta bori protiv korona virusa, uzmeniravajući tako lokalno stanovništvo”.
 
Iz Eparhjije raško-prizrenske su navode ovih medija ocenili zlonamernim.
 
 
 Ostale vesti

Počeo Gospojinski post
Za pravoslavne vernike danas počinje Gospojinski post. Ovo je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje 15 dana od 14. do 28. avgusta, po novom kalendaru.
  • 14.08.2020
Lepina: Obeležen praznik Svetog Pantelejmona

"Ljubav božija se izliva jednako na sve, a od nas samih zavisi kako ćemo je prepoznati, koliko ćemo je usvojiti u našem životu i koliko ćemo uspeti da je podelimo sa drugima", poručio je u besedi sveštenik Srđan Stanković na obeležavanju hramove Slave Svetog Pantelejmona u Lepini.

  • 09.08.2020
Danas je Sveta Petka
Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.
  • 08.08.2020
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
  • 07.08.2020
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni.
  • 04.08.2020
Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020