Vesti
Religija

Priština: U crkvi Sv. Nikole obeležena hramovna slava

Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Svetog Nikole u Prištini obeležena je hramovna slava.
Priština: U crkvi Sv. Nikole obeležena hramovna slava
Liturgija u crkvi Sv Nikole (Foto Kim)

Liturgiju je služio prištinski paroh Saša Mitrović koji je u besedi kazao da je Sveti Nikola tokom svog života "širio i pokazivao ljubav".

"To je i pouka današnjeg dana. Da se ugledamo na Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca, da zadobijemo ljubav božansku koju je on zadobio i da tom ljubavlju ljubimo jedni druge, kao što je to on činio", poručio je Mitrović.

Nakon liturgije i litije prerezan je i slavski kolač. Saša Tanasković koji je prošle godine uzeo slavski kolač, kaže da mu je posebna čast da bude domaćin slave u crkvi u kojoj je kršten.

"Drago mi je što je došlo ovoliko ljudi, kako bismo obeležili hramovnu slavu u Prištini. Meni je to krsna slava. Želim da naredne godine budemo u što većem broju", kazao je Tanasković.

Domaćin slave će sledeće godine biti Miodrag Dimitrijević iz Gračanice.

Liturgiji u crkvi Svetog Nikole prisustvovalo je više desetina vernika sa Kosova i raseljenih lica iz centralne Srbije.

"Mnogo mi znači što sam danas ovde, emocije su velike. Ne bih voleo da me vojska i policija čuvaju, voleo bih da budem slobodan, da se slobodno krećem", kazao je Ćedomir Vranić.

"Drago mi je što sam danas ovde. Ranije sam bila sprečena da dolazim, ali je suprug dolazio svake godine na slavu i majci na grob", kazala je Snežana Bosančić koja je prvi put nakon 18 godina posetila svoj rodni grad.

Obeležavanju Svetog Nikole u Prištini prisustvovao je i kandidat za poslanika u Skupštini Kosova ispred Srpske liste Branimir Stojanović, koji se nakon liturgije obratio medijima. Tom prilikom je kazao da politika komplikuje proces povratka.

"Albanska poltička elita i političari ne žele da se život među Srbima normalizuje, ne žele da se uslovi normalizuju da bi se ljudi vraćali tamo gde bi to bilo i lakše, a kamoli da se vrate u ovaj grad u kojem nas je nekada bilo toliko", kazao je Stojanović.

Slava Sveti Nikola je nepromenljivog datuma. Slavi se 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u tada pravoslavni Bari, u Italiji.Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022