Vesti
Religija

Priština: Slava u hramu Hrista Spasa posle 23 godine

Prvi put posle 1998. godine u hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je liturgija.
Priština: Slava u hramu Hrista Spasa posle 23 godine
Vladika Teodosije u Hramu Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim)

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i desetak vernika okupili su se u nedovršenom hramu u Prištini povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Crkva u centru Prištine građena je 90-ih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999. godine, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. Britanske snage Kfora su potom preuzele obezbeđenje objekta.

Sa povlačenjem Kfora u kosovskoj javnosti, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promeni namena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je reč o crkvi građenoj u doba Miloševićevog režima.

Danas, nakon službe i rezanje slavskog kolača vladika Teodosije je rekao da je povod za ovo okupljanje u Prištini molitva i "da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu". 

"Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski zrtvenik - našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost hrišćana", rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim Vaznesenju, u Moskvi, Beogradu, Visokim Dečanima, Prizrenu.

"Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo", rekao je episkop Teodosije.

On je istakao da je hram u Prištini podsticaj da se još više molimo da se hram dovrši i da poput hrama Sv. Save u Beogradu, bude ukras grada.

"Ovaj hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira ovde u miru, ljubavi i slozi. Da ovde, sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima", kazao je vladika Teodosije.

Svetu liturgiju vladika je sluzio sa prištinskim sveštenikom Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom Sašom Mitrovićem.

Slavski kolač pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa u centru Prištine.Ostale vesti

U Lipljanu proslavljen praznik Vavedenje Presvete Bogorodice
Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Lipljanu je obeležena hramovna i opštinska slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Obeležavanju slave prisustvovao je veliki broj vernika, lokalni i predstavnici Vlade Srbije.
  • 04.12.2021
Božićni post, priprema za doček Bogomladenca
Za vernike Srpske pravoslavne crkve danas počinje četrdesetodnevni Božićni post. Kroz uzdržanje od loših misli, reči i dela, ali i od mrsne hrane, vernici se pripremaju za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenje Bogomladenca Hrista.
  • 28.11.2021
SPC i vernici obeležavaju Jovana Zlatoustog
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas dan rođenje svetog Jovana Zlatoustog, nekadašnjeg carigradskog patrijarha, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.
  • 26.11.2021
Ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom Liturgijom i sinoćnim bdenijem svečano je proslavljena ktitorska slava – Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2021
Uoči slave Visokih Dečana zamonašena četiri iskušenika

Manastir Visoki Dečani danas obeležava svoju slavu svetog kralja Stefana Dečanskog. U toku je praznična liturgija, kojoj prisustvuje manji broj vernika usled primene protivepidemioloških mera. Uoči slave u ovom manastiru su zamonašena četiri iskušenika.

  • 24.11.2021
SPC i vernici proslavljaju svetog Stefana Dečanskog

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas i sutra slave svetog mučenika Stefana Dečanskog, koji je ujedno manastirska slava Visokih Dečana. 

  • 23.11.2021