Vesti
Religija

Priština: Slava u hramu Hrista Spasa posle 23 godine

Prvi put posle 1998. godine u hramu Hrista Spasa u centru Prištine služena je liturgija.
Priština: Slava u hramu Hrista Spasa posle 23 godine
Vladika Teodosije u Hramu Hrista Spasa u Prištini (Foto Kim)

Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i desetak vernika okupili su se u nedovršenom hramu u Prištini povodom praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Crkva u centru Prištine građena je 90-ih godina kao glavni gradski hram, a projektovao je arhitekta Spasoje Krunić. Nakon okončanja sukoba 1999. godine, crkva je minirana, ali nije bilo većih oštećenja. Britanske snage Kfora su potom preuzele obezbeđenje objekta.

Sa povlačenjem Kfora u kosovskoj javnosti, među političarima, nevladinim organizacijama i na Univerzitetu kruže ideje da se hramu promeni namena i da ne bude u vlasništvu SPC, uz najčešći izgovor da je reč o crkvi građenoj u doba Miloševićevog režima.

Danas, nakon službe i rezanje slavskog kolača vladika Teodosije je rekao da je povod za ovo okupljanje u Prištini molitva i "da je to ono najbolje što možemo da prinesemo Bogu". 

"Ono što smo najbolje imali od srca, prineli smo Bogu i Gospod to prima u svoj nebeski zrtvenik - našu žrtvu prinetu njemu. Današnji praznik jeste radost hrišćana", rekao je vladika Teodosije.

On je istakao da hrišćani ne treba da budu u beznađu kada su u opasnosti jer Bog daje snagu, te naveo da je danas mnogo liturgija koje se služe u hramovima posvećenim Vaznesenju, u Moskvi, Beogradu, Visokim Dečanima, Prizrenu.

"Po prvi put mi danas proslavljamo slavu u ovom veličanstvenom ali nedovršenom hramu koji su naši prethodnici nama ostavili u zadatak da mi ovde služimo, da se Bogu molimo i da ga dovršimo", rekao je episkop Teodosije.

On je istakao da je hram u Prištini podsticaj da se još više molimo da se hram dovrši i da poput hrama Sv. Save u Beogradu, bude ukras grada.

"Ovaj hram u Prištini treba da bude hram svih nas, da nas objedinjuje i sabira ovde u miru, ljubavi i slozi. Da ovde, sa ovog mesta, šaljemo poruku ljubavi i mira prema svima, bez obzira ko su ti ljudi i kakve namere imali. Služenjem danas u ovom hramu mi svedočimo ko smo, ko smo bili i šta treba da budemo u budućnosti. Svedočimo da se nikada nećemo odreći naših svetinja i da one nama pripadaju i da su zalog našeg večnog života. Iako sabrani danas u malom broju, mi smo seme za neke buduće hrišćane i neka bolja vremena kada će ovaj hram biti završen i ispunjen vernicima", kazao je vladika Teodosije.

Svetu liturgiju vladika je sluzio sa prištinskim sveštenikom Stanišom Arsićem i eparhijskim sekretarom Sašom Mitrovićem.

Slavski kolač pripremila je Đurđa Drmončić koja živi u neposrednoj blizini hrama Hrista Spasa u centru Prištine.Ostale vesti

Osveštan temelj crkve Svete Trojice u Rodelju
Na temeljima stare i urušene crkve u selu Rodelj u opštini Leposavić, po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija biće sazidana nova crkva, prenosi Kosovo onlajn
  • 22.06.2021
Sveta Trojica, praznik koji okuplja Srbe u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavre u Lipljanu tradicionalno je obeležen drugi dan Svete Trojice. Ovaj praznik okupio je mnogobrojne vernike, a među njima i preostale Srbe iz ovog grada i one koji su raseljeni. Sveštenik Dragiša Jerinić radostan je što narod nije zaboravio tradiciju i ovaj praznik.

  • 21.06.2021
Danas je Duhovski ponedeljak

Danas je Duhovski, odnosno Trojički ponedeljak, u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom.

  • 21.06.2021
Eparhija: Vraćanje vernika je diskriminatorno ponašanje kosovskih institucija
Eparhija raško-prizrenska izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima sa Кosova, ali i raseljenim u centralnoj Srbiji, zabranjuje da posećuju svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu.
  • 20.06.2021
Obeležen praznik Svete Trojice u Skulanevu

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača u Skulanevu kraj Lipljana obeležen je praznik Svete Trojice. Crkveni sabor okupio je više stotina vernika.

  • 20.06.2021
Danas je praznik Svete Trojice
Danas je dan Svete Trojice. Praznik se smatra rođendanom Crkve Hristove. Spada u najznačajnije hrišćanske praznike, i proslavlja se tri dana, kao i Božić i Vaskrs. Na današnji dan crkve se kite zelenim grančicama i posipaju travom.
  • 20.06.2021