Vesti
Religija

Priština: Četiri slavska kolača za 40 hiljada raseljenih Srba

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja. Sveta liturgija služena je i u crkvi posvećenoj ovom svetitelju u Prištini.
Priština: Četiri slavska kolača za 40 hiljada raseljenih Srba
Liturgija u crkvi Sv. Nikole u Prištini (Foto Kim)

Liturgiji koju je služio prištinski sveštenik Darko Marinković uz sasluženje protođakona Zorana Gođevca, prisustvovalo je sedamnaest vernika.

Besedeći na službi, sveštenik Darko Marinković je podesetio da je u hram Svetog Nikole dolazila reka ljudi, a da je danas situacija sasvim drugačija. Istakao je da postoji nada i čvrsta vera da će se uz božju pomoć i pomoć Svetog Nikole, Srbi vratiti i sačuvati svoj grad i svoje svetinje.

Nakon liturgije prerezana su četiri slavska kolača za 40 hiljada raseljenih Srba iz Prištine.

Ove godine domaćin slave bio je Živojin Rakoćević, a naredne godine biće Sunčica Trbović iz Prištine.

Od političkih predstavnika liturgiji je prisustvovao gradonačelik Gračanice Vladeta Kostić.

Crkvu Svetog Nikole sagradili su pravoslavni Srbi iz Prištine 1833. godine na temeljima srednjovekovnog srpskog pravoslavnog manastira.  Hram je posvećen spomenu na prenos moštiju Svetog Nikole koji se obeležava 22. maja.

Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022