Vesti
Religija

Pripreme za Božić: Voće, vino i bogata trpeza

Pripreme za najradosniji hrišćanski praznik na centralnom Kosovu počinju ubrzo nakon Nove godine. Međutim, kada dođe do kupovine voća i pripremanja hrane, jasno je da je Božić pred vratima.
Pripreme za Božić: Voće, vino i bogata trpeza
Pijaca u Gračanici (Foto Kim)

Domaćice u kuhinji vode glavnu reč, tako da je uoči Božića posna hrana obavezna, a za sam praznik trpeza je puna „svega i svačega“.

„Pripremamo razna jela. Za veče Božića pripremaju se posna jela, riba, posan pasulj, sarma, pita, voće. Na veče Božića imamo običaj `pevkanje`, dok za dan Božića pripremamo praseće pečenje, česnicu, kolače. Ujutru dolaze položajnici i slavimo sa gostima“, rekla je Gorica Dimitrijević iz Gračanice.

„Za veče Božića pripremamo posnu hranu, dok za dan obavezno je voće, pečenje, naravno pripremamo i poklone za položajnika koji dolazi u ranim jutarnjim satima. Upravo sam krenula da kupim voće, uglavnom sve od voća kupujem“, rekla je Radica Arsić iz Gračanice.

„Kao i svake godine, pripremamo se onako kako dolikuje našem najradosnijem prazniku. Kupujemo voće, meso, i sve što treba za dobar ručak, večeru, za Badnji dan. Pripremam pitu, pogaču, božićni kolač, trpeza bude puna svega“, rekla je Nadica Antić iz Gračanice.

Na Badnje jutro tradicija je da domaćin, odnosno muški članovi porodice, idu po badnjak.

„Sin i unuk idu po badnjak, kod nas je običaj da neko ide čak i dan ranije po badnjak. Mi idemo oko 10 sati ujutru. Živimo u Donjoj Budrizi, nemamo šumu već idemo do susednih sela. Uvek se po badnjak ide organizovano, 20-30 automobila, ponesu rakiju i vino da se tamo prekrste i iseku badnjak. U centru sela je osveštanje badnjaka, jer nam je crkva udaljena oko kilometar i po, oko 13 časova dođe sveštenik i osvešta. Ranijih godina je bilo pesme, igranja, kuvanja rakije, ove godine zbog korone neće biti tako“, rekao je Gradimir Živković.

„Po badnjak idu moji sinovi i moji unuci. Ponesu vino i žito i preseku badnjak, raduju se“, rekla je Gorica.

Poželjno je da prvi položajnik bude muško dete, ali poslednjih godina to i nije pravilo.

„Poželjno je da muška deca dođu kao položajnici, ali se više ta tradicija ne poštuje. Ranije je bilo da položajnik dođe što ranije, ali sada nema pravila“, ističe Gradimir.

“Po starom običaju položajnik je muško dete. Kada položajnik dolazi sa sobom nosi grančicu badnjaka kojom džara vatru i govori zdravicu“, ističe Radica.

„Položajnik dolazi ujutru oko 7 sati, pošto imamo malog sina, on je naš položajnik“, rekla je Nadica.

Ulice Gračanice su uoči Božića pune prodavaca, prodaju se voće, vino, bundeve, posađeno žito, ali i badnjak.

„Svake godine za Božić dolazim ovde. Ne dolazim stalno, već samo pred Božić i snabdevamo ljude voćem. Do prošle godine je prodaja išla dobro, a sada ćemo videti. Nadamo se da će biti dobro“, kazao je Fljamur Bećaj iz Uroševca.

„Prodajem Badnjak koji sam posekao u Šaškovcu. Svake godine prodajem i cena se kreće od 100 do 300 dinara. Najveće drvo je 500 dinara. Ljudi dosta kupuju“, kazao je Jašar Selimi iz Gračanice.

„Slabo ide prodaja, nema naroda, narod se uplašio korone. Svaki Srbin kupuje ono što je potrebno za Božić, voće najviše, orahe u manjoj meri, najviše kupuju jabuke“, rekao je Živković.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela, a vernici se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022