Vesti
Religija

Pripreme za Badnji dan i veče

Pravoslavni vernici sutra slave Badnji dan i veče, a u subotu, 7. januara Božić. Meštani centralnog Kosova su počeli sa pripremama za najradosniji hrišćanski praznik, svako na svoj način.
Pripreme za Badnji dan i veče
Ilustarcija

Božić je najradosniji pravoslavni praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista i slavi se tri dana. Prethode mu Badnji dan i veče.

Na Badnji dan se tradicionalno ide u seču Badnjaka, koji se uveče, pre večere, unosi u kuću i pali.

Na Badnje veče, osim Badnjaka, unosi se slama i pečenica. Trpeza je posna i uglavnom obilna. Oni koji i dalje poštuju tradiciju služe je na podu.

Pojedine domaćice su već počele sa pripremama.

“Za badnje veču premamo bogatu trpezu. Posnu sarmu, pasulj, pitu, obredne kolače od testa koji služe za običaje. Onda se unosi, žito, slama. Večaramo, radujemo se, delimo voće. Nakon večere počinjemo da pripremamo Božić i sprema se masna hrana. Od Badnjaka pravimo krstove koji se nose u polje, kače na ambar i to čuva kuću od zla“, objašnjava domaćica Gordana Dimitrijević.

Međutim, mnogi narodni običaji bez kojih je ranije Božić bio nezamisliv danas su izgubili. Za Badnjak se ipak najčešće odlazi u šumu, ali oni koji ne mogu da odu u šumu i poseku svoje božićno drvo, kupuju ga na pijacama.

Slama se više ne prosipa po kući kao ranije, ali ipak malo unese, a trpeza je uglavnom za stolom.

Na Božić u kuću dolazi položajnik kome se daju darovi. Danas je i taj običaj malo izmenjen.

"Pleli smo čarape ranije za polaznika. Polaznici nam donesu Badnjak, dočekamo ga. Prvi koji treba da nam uđe u kuću za Božić jeste muško dete“, kaže Stana Dimitrijević.

Na Božić se završava i četrdesetodnevni post, pa se vernicima koji su postili savetuje da ne preteruju sa mrsnom hranom.

“Na Badnji dan treba da se posti onako kako crkva propisuje, na vodi. Toga dana se ide po Badnjake ali se i previše pije, što nije u skladu sa božićnim postom i načinom na koji se dočekuje Božić. Na Badnji dan treba postiti na vodi, a na Badnje veče kada je u pitanju praznična večera, može i na ulju“, objašnjava otac Sava Šmigić.

Na Božić se u svim pravoslavnim hramovima služi praznična liturgija.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020