Vesti
Religija

Prilužje: Održana tradicionalna litija

U porti crkve Svete Nedelje u Prilužju održana je tadicionalna litija. Sabor se održava nedelju dana posle pravoslavnog praznika Duhovi poznatog u narodu i kao Sveta Trojica.
Prilužje: Održana tradicionalna litija
Liturgija u Prilužju (Foto Dragiša Terentić)

Bogoslužio je mesni paroh Milutin Kojić koji je i presekao litijski kolač. Ovogodišnji kolačar bio je Ljubiša Andrić, dok će naredne godine domaćin biti Nebojša Minić.

Uoči litija i sabora u Prilužju ispred crkve svete Nedelje umesto vremenom oštećenog obrednog drvenog krsta postavljen je inspirativni kameni krst dar porodice Zorana S. Rakića.

Dragiša Terentić iz Prilužja napominje da se litija kao moleban za kišu, plodnost i brićet na njivama održava ispred starog crkvišta na groblju u Prilužju na mestu na kome je 1967.godine sagrađena crkva Svete Nedelje.

"Ostala je priča da su se do Drugog svetskog rata vernici okupljali oko krsta ispred starog crkvišta, sveštenik bi održao molitvu, a onda je krstonoša uzimao krst, barjaktari crkvene barjake i litija je kretala kroz selo i polje. Okupljeni momci i devojke pevali su dodolske i druge pesme sakupljali poljsko cveće, klasje, livadsku travu. Krst okićen klasjem, poljskim cvećem i travom bi bio vraćen ispred crkvišta", objašnjava za RTV Kim Terentić.

Danas pored liturgije, litije i sečenja kolača, ispred crkvene porte ima neizbežnih prodavaca dečijih igračaka i proslava po domaćinstvima koje su ipak dosta skromnije i manje posećene nego pre dvadesetak godina, zaključio je Terentić.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021