Vesti
Religija

Prilužje: Održana tradicionalna litija

U porti crkve Svete Nedelje u Prilužju održana je tadicionalna litija. Sabor se održava nedelju dana posle pravoslavnog praznika Duhovi poznatog u narodu i kao Sveta Trojica.
Prilužje: Održana tradicionalna litija
Liturgija u Prilužju (Foto Dragiša Terentić)

Bogoslužio je mesni paroh Milutin Kojić koji je i presekao litijski kolač. Ovogodišnji kolačar bio je Ljubiša Andrić, dok će naredne godine domaćin biti Nebojša Minić.

Uoči litija i sabora u Prilužju ispred crkve svete Nedelje umesto vremenom oštećenog obrednog drvenog krsta postavljen je inspirativni kameni krst dar porodice Zorana S. Rakića.

Dragiša Terentić iz Prilužja napominje da se litija kao moleban za kišu, plodnost i brićet na njivama održava ispred starog crkvišta na groblju u Prilužju na mestu na kome je 1967.godine sagrađena crkva Svete Nedelje.

"Ostala je priča da su se do Drugog svetskog rata vernici okupljali oko krsta ispred starog crkvišta, sveštenik bi održao molitvu, a onda je krstonoša uzimao krst, barjaktari crkvene barjake i litija je kretala kroz selo i polje. Okupljeni momci i devojke pevali su dodolske i druge pesme sakupljali poljsko cveće, klasje, livadsku travu. Krst okićen klasjem, poljskim cvećem i travom bi bio vraćen ispred crkvišta", objašnjava za RTV Kim Terentić.

Danas pored liturgije, litije i sečenja kolača, ispred crkvene porte ima neizbežnih prodavaca dečijih igračaka i proslava po domaćinstvima koje su ipak dosta skromnije i manje posećene nego pre dvadesetak godina, zaključio je Terentić.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022