Vesti
Religija

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej (90) preminuo je u jutarnjim časovima u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma”, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.
Preminuo patrijarh srpski Irinej
Patrijarh Irinej (Foto SPC)

“U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Кaraburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njagova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije koronavirusa od 5. novembra.

Nakon hospitalizacije, prvih deset dana, njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Mnogi mediji su tokom jučerašnjeg dana objavili da je patrijarh preminuo, potom povukli tu vest, što je SPC kroz saopštenje oštro osudila.

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

Kako se navodi u saopštenju SPC, objavljenom nakon sastanka Svetog arhijerejskog Sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Biografija patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej (Gavrilović) je rođen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka od oca Zdravka i majke Miljane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu, podsetili su iz Informativne službe SPC.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.
Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.Ostale vesti

Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022