Vesti
Religija

Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej (90) preminuo je u jutarnjim časovima u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma”, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.
Preminuo patrijarh srpski Irinej
Patrijarh Irinej (Foto SPC)

“U petak, 20. novembra 2020 godine u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici „Кaraburma“ u Beogradu upokojio se u Gospodu Njagova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović)”, saopšteno je iz SPC.

Patrijarh Irinej bio je hospitalizovan zbog infekcije koronavirusa od 5. novembra.

Nakon hospitalizacije, prvih deset dana, njegovo stanje je bilo stabilno, ali se potom pogoršalo kada su se ispoljili simptomi i znaci pogoršanja hronične srčane slabosti.

Mnogi mediji su tokom jučerašnjeg dana objavili da je patrijarh preminuo, potom povukli tu vest, što je SPC kroz saopštenje oštro osudila.

Patrijarh srpski Irinej biće sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru gde će u nedelju, 22. novembra, biti služena i sveta zaupokojena liturgija i opelo.

Kako se navodi u saopštenju SPC, objavljenom nakon sastanka Svetog arhijerejskog Sinoda, telo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a posle toga preneto u Hram Svetog Save na Vračaru gde će vernici imati priliku da se oproste sa patrijarhom.

Biografija patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej (Gavrilović) je rođen 1930. godine u selu Vidovi kod Čačka od oca Zdravka i majke Miljane. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu, podsetili su iz Informativne službe SPC.

Po završetku vojne službe postavljen je za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije.
Pre stupanja na dužnost profesora oktobra 1959. godine u manastiru Rakovici od strane Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine u crkvi Ružici na Кalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrogu postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. izabran za vikara Patrijarha srpskog sa titulom Episkopa moravičkog.

Za Episkopa niškog izabran je 1975. godine. Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve 22. januara 2010. godine izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.



Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020