Vesti
Religija

Preminula mati Makarija, sahranjena u Sokolici

Igumanija Sokolice mati Makarija preminula je u Beogradu, a danas je opelo u manastiru nadomak Zvečana, gde je sahranjena po sopstvenoj želji u najužem krugu, služio episkom Teodosije.
Preminula mati Makarija, sahranjena u Sokolici
Igumanija manastira Sokolica, mati Makarija ( Foto: Večeranje novosti )

Vest je potvrdila Raško-prizrenska eparhija, navodeći da je igumanija preminula na Vojnoj Medicinskoj akademiji u Beogradu još 18. avgusta, a da je sahranjena danas uz opelo koje je služio vladika i kojem su sasluživali protosinđel Danilo, iguman manastira Banjska, u prisustvu monahinja ovog drevnog manastira.

Mati Makarija (Obradović, 1940, Stalać) ostaće upamćena kao pokretač obnove ekonomije manastira starog šest vekova i jedna od najobrazovanijih sveštenih lica raško-prizrenske eparhije i SPC.

Bila je doktor hemijskih nauka i predavač na univerzitetu pre nego što se zamonašila, a potom je završila i teološki fakultet u Solunu.

Manastir je pod njenom višedecinijskom upravom ne samo opstao u teškim predratnim, ratnim i poratnim vremenima, već je doživeo svoj procvat. I sama ikonopisac, pokrenuta je i škola ikonopisanja, bavila se pisanjem, izdavši više knjiga, i prevodilačkim radovima, a u mladosti i fotografisanjem. Govorila je više stranih jezika.

Mati Makarija je preminula u toku Gospojinskog posta koji se završava Uspenjem Bogorodice, kada se u manastiru proslavlja čuveni Gospojinski sabor.

Upravo za Veliku Gospojinu, manastir je stecište lokalnog stanovništva i poklonika širom regiona koji dolaze da se poklone mermernom kipu Bogorodice i malog Hrista, jednoj od najvećih svetinja pravoslavnog sveta.

„Moleći se za njen večni pokoj, upućujemo molbu svima onima koji su je poznavali i voleli da se mole za njenu dušu“, poručila je Eparhija.
Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022