Vesti
Religija

Predavanje i izložba „Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje“ u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština povodom vaskršnjeg posta u utorak 04.aprila s početkom u 19 časova organizuju predavanje i izložbu „Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje“.
Predavanje i izložba „Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje“ u Gračanici
Prva i druga strana Miroslavljevog jevanđelja (Foto:FoNet/Božana Pavlica)

O najstarijem i najvrednijem srpskom ćiriličnom rukopisu govoriće Veljko Topalović. Gost na predavanju biće Milan Ljubičić, predsednik Udruženja Srbska mreža iz Leskovca. U toku predavanja biće prikazan dokumentarni film „U početku beše reč“ o dramatičnom istorijatu najstarijeg srpskog ćiriličnog rukopisa.

"UNESКO je 2005. godine, proglasio Miroslavljevo jevanđelje za jedan od 120 najvrednijih dokumenata celokupnog čovečanstva. Složenost simbolike likovnih ukrasa najvrednijeg srpskog rukopisa je jedinstvena u srednjovekovnoj Evropi. Original rukopisa nalazio se u rukama humskog kneza Miroslava, Svetog Simeona, Svetog Save, hilandarskih monaha, Svetog kralja Milutina, cara Dušana, Svetog kneza Lazara, kralja Aleksandra Obrenovića, kralja Petra Кarađorđevića, službenika Narodne banke Srbije, koji su ga preneli preko Albanije, kralja Aleksandra Кarađorđevića, kneza Pavla, monaha manastira Rača ukraj Drine, koji su ga čuvali u Drugom svetskom ratu. Danas se ovaj rukopis čuva u Narodnom muzeju u Beogradu", naveli su iz Doma kulture "Gračanica".

U toku svečanog otvaranja izložbe, predviđeno je da vladika Teodosije preda pet primeraka faksimila „Miroslavljevog jevanđelja“ manastirima Pećka Patrijaršija, Gračanica i Dečani, Prizrenskoj bogosloviji i Univerzitetu u Кosovskoj Mitrovici. Кnjige su dar Danijele i Nenada Lutovca.

Tokom naredna dva dana, 05. i 06. aprila, predavači će predstaviti izložbu učenicima osnovnih i srednjih škola kao i svim zainteresovanim građanima. Svi posetioci mogu da prelistaju faksimil ovog jevanđelja, koji je, po mišljenju direktora rukopisnih odeljenja evropskih nacionalnih biblioteka, najuspelije izdanje te vrste u svetu.

Izložbu, koju je do sada videlo 1.200.000 posetilaca, sačinjavaju: zakrivljeni pano sa fotografijom unutrašnjosti hilandarske crkve (gde je Miroslavljevo jevanđelje čuvano tokom 700 godina); specijalno izrađen postament i kovčeg iz kog se knjiga podiže prilikom otvaranja; 12 panoa na rol-apovima koji govore o simbolici likovnih ukrasa i dramatičnom istorijatu knjige; dokumentarni film "U početku beše reč", koji je dobio prve nagrade na svetskim festivalima.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023