Vesti
Religija

Praznik Svetih Zosima i Jakova, slava manastira Tumane

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih. Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gde je počela Sveta arhijerejska liturgija, blagosiljanje slavskog kolača održaće se u 10 časova.
Praznik Svetih Zosima i Jakova, slava manastira Tumane
Manastir Tumane (Foto Prt.sc/YouTube)

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Pripada grupi monaha isihasta, poznatih pod imenom Sinaiti, koji su u vreme kneza Lazara, naselili Srbiju.

O njegovom životu nema sačuvanih istorijskih podataka. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini isposnici kod današnjeg manastira Tumane.

Po narodnom verovanju, nehotice ga je, prilikom lova, ustrelio Miloš Obilić, koji je, na mestu gde je starac izdahnuo, podigao crkvu, odnosno manastir koji se danas zove Tuman. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tumane i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov, rođen je kao Radoje Arsović 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice.

Stekao je dva doktorata u Francuskoj, ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.

Napustio je službu i svetovni život, pa je uz vladiku Nikolaja započeo svoje podvizavanje u manastiru Žiča. Kao iskušenik prošao je sva monaška poslušanja.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je do smrti 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane. Mošti su mu otkrivene 21. oktobra 2014. godine.

Praznik svetih Zosima i Jakova tumanskih svečano se obeležava danas u manastiru Tumane, gde se očekuje na desetine hiljada vernika.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023