Vesti
Religija

Praznik Svete Trojice i sabor u Sušici

Danas, na treći dan praznika Svete Trojice, održava se sabor u Sušici kod Gračanice i proslavlja slava ovog mesta.
Praznik Svete Trojice i sabor u Sušici
Rezanje slavskog kolača u porti manastira Svetog Dimitrija (Foto Kim)

Stotine meštana i gostiju okupilo se u porti hrama novoosnovanog manastira posvećenog Svetom Dimitriju. Veliki broj mladih ljudi sa porodicama i decom prisustvovao je svetoj liturgiji koju su služili sveštenici Savo Šmigić i Srđan Jerenić.

"Hristos je poslao Duha Svetoga na svoje apostole i učenike, i oni su u taj dan propovedali na svim mogućim jezicima, iako su bili prosti ribari, prosti radnici... Nisu bili doktori nauka, nisu bili profesori i učeni ljudi, bili su, kako to danas kazemo, bez ijednog dana škole. Ali su upravo oni propovedali Jevandjelje Hristovo, od kraja do kraja vaseljene. Plod te njihove propovedi je ovo što imamo danas. Danas je dan rođenja crkve, Sveta Trojica – Otac, Sin i Sveti Duh su naš Bog, koji ima jednu suštinu i tri ličnosti", rekao je otac Savo Šmigic u besedi i dodao da "Hristova nauka treba da bude program, našeg zivota i rada na zemlji".

Ovogodišnji domaćin slave Slaviša Denić priredio je ispred hrama Svetog Dimitrija, gde je prerezan slavski kolač, posluženje za sve goste.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas. Praznik Svete Trojice u Sušici okupio je, kao što vidite, ogroman broj mladih ljudi, koji su naša budućnost i sreća", rekao je Denić.

Sledeće godine će domaćin slave biti Slobodan Kostić iz Sušice.Ostale vesti

Srpski ministri u kosovskoj Vladi, Dalibor Jevtić i Goran Rakić, boravili su danas u manastiru Visoki Dečani gde su sa igumanom, ocem Savom Janjićem, razgovarali o izgradnji puta Dečani - Plav koji prolazi kroz zaštićenu zonu manastira koji se nalazi pod Uneskovom zaštitom.
  • 07.07.2020
Parastos na Gazimestanu:
Ispred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.
  • 28.06.2020
Patrijarh Irinej: Kosovo je neotuđivi deo Srbije
Srpska pravoslavna crkva (SPC) apsolutno ostaje na stanovištu je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje bez kojeg Srbija nije Srbija, poručio je za nova.rs patrijarh Irinej.
  • 28.06.2020
Gračanica: Praznična liturgija u manastiru
U porti manastira Gračanica završena je sveta arhujerejska liturgija povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovalo više stotina vernika. Liturgiju je služio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije uz sasluženje igumana manastira Svetih Arhangela kod Prizrena oca Mihajla, igumana manastira Draganac oca Ilariona, te sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.
  • 28.06.2020
Za Vidovdan pod maskama i na distanci
Eparhija raško-prizrenska obaveštava da za ovogodišnji Vidovdan vernici u porti manastira Gračanice i na Gazimestanu treba da se pridržavaju propisanih mera zašitite koje podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, kao i održavanje fizičke distance od najmanje 1,5 metra.
  • 25.06.2020
SAD u izveštaju o verskim slobodama o Kosovu, Srbiji i Crnoj Gori
Stanje verskih sloboda u svetu daleko je od savršenog i veoma je zabrinjavajuće. U mnogim delovima sveta pojedinci su mnogo više upoznati sa represijom nego slobodom veroispovesti, upozorio je američki ambasador za međunarodne verske slobode Sem Braunbek, tokom predstavljanja izveštaja Stejt departmenta za 2019. godinu, prenosi Glas Amerike.
  • 11.06.2020