Vesti
Religija

Praznik Svete Trojice i sabor u Sušici

Danas, na treći dan praznika Svete Trojice, održava se sabor u Sušici kod Gračanice i proslavlja slava ovog mesta.
Praznik Svete Trojice i sabor u Sušici
Rezanje slavskog kolača u porti manastira Svetog Dimitrija (Foto Kim)

Stotine meštana i gostiju okupilo se u porti hrama novoosnovanog manastira posvećenog Svetom Dimitriju. Veliki broj mladih ljudi sa porodicama i decom prisustvovao je svetoj liturgiji koju su služili sveštenici Savo Šmigić i Srđan Jerenić.

"Hristos je poslao Duha Svetoga na svoje apostole i učenike, i oni su u taj dan propovedali na svim mogućim jezicima, iako su bili prosti ribari, prosti radnici... Nisu bili doktori nauka, nisu bili profesori i učeni ljudi, bili su, kako to danas kazemo, bez ijednog dana škole. Ali su upravo oni propovedali Jevandjelje Hristovo, od kraja do kraja vaseljene. Plod te njihove propovedi je ovo što imamo danas. Danas je dan rođenja crkve, Sveta Trojica – Otac, Sin i Sveti Duh su naš Bog, koji ima jednu suštinu i tri ličnosti", rekao je otac Savo Šmigic u besedi i dodao da "Hristova nauka treba da bude program, našeg zivota i rada na zemlji".

Ovogodišnji domaćin slave Slaviša Denić priredio je ispred hrama Svetog Dimitrija, gde je prerezan slavski kolač, posluženje za sve goste.

"Ovo je značajan dan za moju porodicu i blagoslov za sve nas. Praznik Svete Trojice u Sušici okupio je, kao što vidite, ogroman broj mladih ljudi, koji su naša budućnost i sreća", rekao je Denić.

Sledeće godine će domaćin slave biti Slobodan Kostić iz Sušice.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020