Vesti
Religija

Praznik Svete Nedelje u Batusu

U hramu Svete velikomučenice Nedelje u Batusu je liturgijom i rezanjem slavskog kolača obeležena hramovna i seoska slava.
Praznik Svete Nedelje u Batusu
Crkva Svete Nedelje u Batusu (Foto Kim)

Veliki broj vernika se i ove godine okupio na liturgiji u seoskoj crkvi iz 14. veka posvećenoj Svetoj velikomučenici Nedelji. Otac Nikola Dragićević je podsetio sve prisutne da blagi dan ove svetiteljke treba da bude put ka spoznanju vere i duhovnih vrednosti.

"Ona je spasiteljica, doktorica, miropomaznica. Mi joj svake godine prinosimo molitve za spas, ne samo naše duše, nego i njene. Sa verom u Boga, uvek ćemo biti ovde, u ovom selu, okolini. Nikada nećemo otići, možemo da odemo na par dana i da se vratimo. Sveti velikomučenica Nedelja danas nije sa nama, ali duhovno jeste. Ona nas čuje, vidi, zajedno sa nama i sa našim Svetim apostolima proslavlja svoje krsno ime i svoju slavu", kazao je on.

Kako običaji nalažu, prerezan je slavski kolač i određen naredni domaćin slave. Oba domaćina poželela su dobro zdravlje okupljenim vernicima i meštanima Batusa.

"Jako je teško doći do kolača u selu Batusu. Za crkvu Svete Nedelje postoje priče da verovatno ima razloga zašto je tako. Da je dobro za zdravlje, napredak čitave porodice i čitavog sela da se to proslavi onako kako se može. Obavezno je imati slavski kolač, žito i vino, a sve ostalo - kako uslovi dozvoljavaju", kazala je Gordana Ničić, ovogodišnja domaćica iz Batusa.

Predsednik sela Marko Arsić, ujedno i novi kolačar za sledeću godinu, smatra da se broj okupljenih vernika povodom seoske slave stalno smanjuje.

"Ovo znači puno za mene i moju porodicu, za zdravlje i spasenje. Prethodnih godina je bilo puno ljudi, iz godine u godinu sve je manje, mi se trudimo da to obeležimo na najbolji mogući način", rekao je on.

Sveta Nedelja je poseban praznik za okupljene vernike i meštane Batusa. Tradicionalno se svaki domaćin trudi da se što bolje pripremi za ovaj dan i dočeka goste.

"Ovo je veliki i značajan praznik za sve nas, meštane Batusa. Slavimo danas u čast naše zaštitnice Svete Nedelje, dočekujemo goste. Svake godine se obeležava svečano ovaj praznik, datum se nikada ne menja, samo dan. Dolaze nam posetioci iz centralne Srbije, bude skromno, ali lepo", rekla je Danijela Simonović iz Batusa.

"Ovo je praznik ne samo za mene kao meštanina ovog sela, nego za sve. Na ovaj dan okupljamo se u seoskom hramu na liturgiji, dolaze ljudi sa svih strana", kazao je Ilija Savić.

"Ovaj praznik je za mene vrlo značajan. Moja ćerka i zet su danas bili kolačari i drago mi je što mogu da proslavim ovaj praznik sa njima, kao i sa okupljenim narodom", rekla je Dobrila Toskić iz Blaca.

Batuse je selo kod Kosova Polja sa 80 srpskih i 20 albanskih kuća. U njemu živi oko 300 Srba koji se pretežno bave poljoprivredom. Poslednjih godina beleži se nagli odliv mladih zbog nezaposlenosti i loših ekonomskih prilika.Ostale vesti

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022
Služen moleban za blagosloven početak školske godine
Moleban za blagosloven početak nove školske godine, služen je danas u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. Ujedno je obeležen praznik - Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.
  • 11.09.2022