Vesti
Religija

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetu velikomučenicu Nedelju. Praznik Svete Nedelje tradicionalno je obeležen i u crkvi posvećenoj ovoj velikomučenici u Gornjoj Gušterici, gde se i ove godine, obrelo mnoštvo naroda. 
Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Sa obeležavanja Svete Nedelje (Foto RTK2)

Svetom arhijerejskom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u crkvi Sv. Nedelje u Gornjoj Gušterici, sagrađenoj 1985. godine, obeležena je crkvena slava. O značaju praznovanja govorio je paroh donjogušterački, protojerej Zoran Filipović.

“Za meštane ovog sela mnogo znači da ih Sveta Nedelja sačuva od zlih vremena, nevremena i da im Bog podari zdravlje. Ova crkva je veoma značajna za ovaj narod da ostanu i opstanu, ovo je vid pravoslavlja i čuvanja vere i naroda”, istakao je Filipović.

Nakon liturgije odabran je domaćin slave za narednu godinu, što svedoči o veri i tradiciji ovdašnjih meštana.

“Mi smo ove godine domaćini. Velika nam je čast što nastavljamo tradiciju i mnogo mi je drago što smo se okupili u ovom broju. Nadam se da će sledeće godine biti još više naroda”, istakao je Boban Stevanović, ovogodišnji domaćin.

Mnoštvo naroda obrelo se na liturgiji i litiji, prisećajući se prošlih vremena i saborovanja.

“Ranije se obeležavalo drugačije, bilo je više naroda, sada zbog korone je to drugačije, manje je naroda. Narod dolazi jer je Sveta Nedelja veliki dan i praznik, ja redovno dolazim, pešaka dolazim iz Gračanice. Volim da dođem i poklonim se”, kazala je Dragana Zelenović.

“Verujem u Boga i meni ovo mnogo znači. I čišćenje, spremanje i ovaj dan i to što se narod sakupio da proslavi sa nama. Ja sam ovde prvi put na liturgiji. Ovo mnogo znači i za ovaj narod i za lično mene", dodaje Zorica Stevanović.

“Ranije je bilo isto ovako, možda je bilo više slobode i više naroda. Crkva je bila u rupi, selo se dogovorilo i onda napravilo crkvu. Tradicija je ostala, poštuje se ovaj dan”, pojašnjava Živorad Simić.

U porti crkve se tokom prethodnih godina održavao prigodan kulturno-umetnički program. Ove godine je, usled pandemije koronavirusa, izostao. Ostale vesti

Sahranjen iguman manastira Duboki Potok

Na manastirskom groblju u Dubokom Potoku sahranjen je iguman ove svetinje otac Romilo.

  • 21.09.2021
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina. Proslavu Dana opštine sprečila korona
U manastiru Gračanica obeležen je praznik posvećen Maloj Gospojini. Više desetina vernika prisustvovalo je liturgiji koju su služili gračanički sveštenici Svetislav Trajković, Darko Marinković i đakon Bratislav Bogdanović.
  • 21.09.2021
Goraždevac: Obeležena Mala Gospojina

U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina.

  • 21.09.2021
Danas je Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2021
Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021