Vesti
Religija

Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici

U crkvi Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici je liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača obeležena seoska slava.
Praznik Svete Nedelje obeležen u Gornjoj Gušterici
Tokom obeležavanja praznika Svete Nedelje u Donjoj Gušterici (Foto Kim)

Liturgiju u hramu Svete Nedelje je pred stotinak vernika iz Donje Gušterice i okolnih sela služio protojerej Zoran Filipović uz sasluženje paroha iz Dobrotina, oca Milana.

„Ugledajte se na učitelje vaše i na veru njihovu koju su vam oni propovedali. Sveta crkva danas upravo pred nas izvodi jedan divan skup Svetih Bogonosnih otaca i Svete Nedelje, koji su celog života živeli verom, propovedali veru, borili se za veru i stradali za veru. I tako su se udostojili da budu od Boga proslavljeni i na zemlji i na nebu. I obično život ljudski počiva na veri. Zato kaže Gospod verom živimo, a ne znanjem“, kazao je otac Zoran u besedi.

Domaćin seoske slave bio je Goran Vasić koji je za sve prisutne priredio posluženje. Naredni kolačar biće Šujica Petković iz ovog sela.

Večeras u 19 sati u porti crkve Svete Nedelje u Gornjoj Gušterici biće upriličen kulturno umetnički program na kome će nastupiti KUD „Branko Medenica“ iz Kosova Polja sa sedištem u Ugljaru, Emilija Đokić i učenici srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i vokalni solista Zoran Simić.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023