Vesti
Religija

Praznik Svete Nedelje obeležen u Brnjači, Prizrenu i Velikoj Hoči

U crkvi Svete Nedelje u selu Brnjača pored Orahovca u prisustvu oko pedesetak vernika iz Orahovca i Velike Hoče obeležena je crkvena slava Svete velikomučenice Svete Nedelje. Sveta Nedelja obeležena je i u Prizrenu i Velikoj Hoči.
Praznik Svete Nedelje obeležen u Brnjači, Prizrenu i Velikoj Hoči
Litija u Brnjači (Foto Radio Goraždevac)

Liturgiju je u Brnjači služio je paroh orahovački jerej Milan Stanojević. Sveštenik Milan poručio je u besedi da trebamo što više da se trudimo da dolazimo i posećujemo hram Svete Nedelje u Brnjači.

„Da zaista sam radostan na današnji dan, ma koliko da nas ima u malom ili velikom broju, da proiznosimo molitvu Bogu. Važno je da dođemo ovde i ne zaboravimo ovo mesto, koje od Boga nije zaboravljeno da i od ljudi ne bude zaboravljeno. I ako sam pre nekoliko godina bio lični svedok kada me je otac Milenko postideo pre narodom, kada sam ja rekao da nam ovo mesto više nema Srba, ali mi je on rako da ovde ima Srba i da su oni sahranjeni iza oltara i da Srbi i dalje žive u ovom kraju. Eto, Gospod nas je udostojimo da ovde dolazimo i zanavek i da se što više trudimo oko ovog hrama“, rekao je otac Milan.

Po završetku liturgije sveštenik je sa vernim narodom poveo litiju oko crkve, osvetio vodu i prerezao slavski kolač. Nakon toga za verni narod ovogodišnji domaćini priredili su skromnu trpezu.

Ovogodišnji domaćini bili su Ivana Mojsić, Nikola Trajković i Nikola Ulamović, a za narednu godinu su se javili Aleksandar Jovičić, Lazar Grković i Vlajko Petrović iz Niša.

Liturgija je služena i u prizrenskom naselju Potkaljaja gde je proslavljen praznik Svete velikomučenice Nedelje. Liturtiju su služili paroh ahenski otac Stefan Marić zajedno sa parohom prizrenski ocem Jovanom Radićem. Kolačar ove godine bio je prizrenac Ranko Šemić sa porodicom dok se za sledeću godinu javila baka Mileva Mojsić.

Liturgiju u crkvi Svete Nedleje pred vernim narodom u Velikoj Hoči služio je i paroh Milan Stojković.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023