Vesti
Religija

Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči

Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Liturgija u Velikoj Hoči (Foto Slaviša Grković)

Na praznik Uspenja Svete Ane paroh prizrenski Jovan Radić, jeromonah Kirilo Dečanski i đakon Milan Stanojević služili su svetu liturgiju.

„Mi se danas nalazimo ovde pred ovom svetinjom koja je posvećena Svetoj Ani u kojoj pribegavamo molitvama njoj, a ona svakome po svojoj veri pomaže. Znamo kolika je čuda učinila ova svetiteljka, ne samo u ovom selu već i u čitavoj okolini. Svima koji su joj iskreno molili da im podari porod, ona je pomogla, mnoga deca su se rodila zahvaljujući molitvama upućenih njoj. Zato i mi meštani Velike Hoče, Orahovca, čitave okoline i čitave Metohije uvek treba da se molimo majci Presvete Bogorodice i samoj Presvetoj Bogorodici kao majci, jer znamo da je majka biće najsličnije Bogu. Prema rečima Vladike Nikolaja kao što Bog stvara čoveka tako i majka rađa čoveka, brine se o njemu, vaspitava ga da bude dobar čovek i šalje u svet“, rekao je u besedi paroh prizrenski Jovan Radić.

Posle liturgije obavljeno je osvećenje i rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćini Darko Lukić i Zoran Šavelić priredili su trpezu za sve posetioce, a simboličnim uzimanjem dela kolača Aleksandar Đukarić i Slaviša Grković preuzeli su ulogu domaćina slave za narednu godinu.

Uspenije Svete Ane SPC slavi 7. avgusta, njen glavni praznik je 9. septembra pod kojim je datumom napisana i služba njena i žitije.

Sveta Ana je bilo iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika i Marije iz grada Vitlejema.

Njeni roditelji su pored nje imali još dve kćeri: Mariju koja rodi Salomiju, i Soviju koja rodi Svetu Jelisavetu, majku Svetog Jovana Krstitelja.

Posle dugog i bogougodnog života upokojila se Sveta Ana, majka Presvete Bogorodice, u dubokoj starosti.

Praznuje se još 9. septembra i 9. decembra.Ostale vesti

O. Janjić: Crkva u Samodreži pretvorena u smetilište
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić je na svom Fejsbuk nalogu napisao da je "crkva Sv. Jovana Preteče u Samodreži, pretvorena u deponiju smeća i javni toalet za obližnju albansku školu".
  • 14.04.2021
Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

  • 13.04.2021
SPC i vernici slave Sabor Svetog arhangela Gavrila
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas praznuju Sabor Svetog Arhangela Gavrila, i njegovo javljanje kroz svu istoriju ljudskog spasenja. Smatra se zaštitnikom ljudi i životinja.
  • 08.04.2021
Uskrs po Gregorijanskom kalendaru
Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.
  • 04.04.2021
Danas su Mladenci
Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik Mladenci u pomen na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih.
  • 22.03.2021
Počinje Veliki ili Vaskršnji post
Veliki ili Vaskršnji post počinje danas i završava se na Vaskrs koji ove godine pada 2. maja.
  • 15.03.2021