Vesti
Religija

Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči

Svečanom liturgijom u crkvi Svete Ane u Velikoj Hoči kod Orahovca obeležen je praznik ove svetiteljke. Meštani Velike Hoče i Orahovca prisustvovali su u porti crkve obeležavanju praznika svetiteljke, koja je u narodu poznatija kao majka presvete Bogorodice.
Praznik Svete Ane proslavljen u Velikoj Hoči
Liturgija u Velikoj Hoči (Foto Slaviša Grković)

Na praznik Uspenja Svete Ane paroh prizrenski Jovan Radić, jeromonah Kirilo Dečanski i đakon Milan Stanojević služili su svetu liturgiju.

„Mi se danas nalazimo ovde pred ovom svetinjom koja je posvećena Svetoj Ani u kojoj pribegavamo molitvama njoj, a ona svakome po svojoj veri pomaže. Znamo kolika je čuda učinila ova svetiteljka, ne samo u ovom selu već i u čitavoj okolini. Svima koji su joj iskreno molili da im podari porod, ona je pomogla, mnoga deca su se rodila zahvaljujući molitvama upućenih njoj. Zato i mi meštani Velike Hoče, Orahovca, čitave okoline i čitave Metohije uvek treba da se molimo majci Presvete Bogorodice i samoj Presvetoj Bogorodici kao majci, jer znamo da je majka biće najsličnije Bogu. Prema rečima Vladike Nikolaja kao što Bog stvara čoveka tako i majka rađa čoveka, brine se o njemu, vaspitava ga da bude dobar čovek i šalje u svet“, rekao je u besedi paroh prizrenski Jovan Radić.

Posle liturgije obavljeno je osvećenje i rezanje slavskog kolača. Ovogodišnji domaćini Darko Lukić i Zoran Šavelić priredili su trpezu za sve posetioce, a simboličnim uzimanjem dela kolača Aleksandar Đukarić i Slaviša Grković preuzeli su ulogu domaćina slave za narednu godinu.

Uspenije Svete Ane SPC slavi 7. avgusta, njen glavni praznik je 9. septembra pod kojim je datumom napisana i služba njena i žitije.

Sveta Ana je bilo iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika i Marije iz grada Vitlejema.

Njeni roditelji su pored nje imali još dve kćeri: Mariju koja rodi Salomiju, i Soviju koja rodi Svetu Jelisavetu, majku Svetog Jovana Krstitelja.

Posle dugog i bogougodnog života upokojila se Sveta Ana, majka Presvete Bogorodice, u dubokoj starosti.

Praznuje se još 9. septembra i 9. decembra.Ostale vesti

Danas je jesenji Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Krstovdan, koji u crkvenom učenju označava nalaženje krsta na kojem je razapet Isus Hristos.
  • 27.09.2020
Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020