Vesti
Religija

Praznično u Đakovici, Orahovcu i Sokolici

Povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice u pravoslavnih hramovima širom Kosova služene su liturgije. Svečano je bilo u Đakovici, Orahovcu i Sokolici. 
 • 28.08.2023
 • 13:59 h
 • Religija
 • izvor: Radio Goraždevac, Radio Mitrovica sever
 • komentara:
 • pregleda: 660
Praznično u Đakovici, Orahovcu i Sokolici
Obeležavanje praznika Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici (Foto Radio Goraždevac)

Praznik okupio raseljene Đakovčane

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Đakovici svetu liturgiju služili su otac Isidor iz prizrenske Bogoslovije i otac Petar iz Visokih Dečana.

Otac Isidor je u svojoj besedi rekao da je najlepše od svega što danas slavimo život u svetom hramu u Đakovici.

„Ima li šta lepše, ima li šta sjajnije, ima li šta iskrenije, istinitije, očiglednije ovde u Đakovici reći da slavimo život, život i samo život. Svedočanstvo tome je i ova sveta obitelj, ove sestre sa mati igumanijom koje se ovde podizavaju i trude koje ovo mesto, i kada kažem mesto ne mislim samo na ovu usku portu ovoga svetog Hrama i ove obitelji, nego mislim na ceo ovaj grad, svojom molitvom svojim trudom, svojim podvigom osvećuju i na sve one koji žive ovde ma ko oni bili prezivaju blagodat, milost i mir od Boga", kazao je u besedi.

Među okupljenim vernicima bili su i raseljeni Đakovičani. Jedna od njih je Snežana sada živi u Beogradu. Ona je iz Đakovice poručila da joj je ovo bila druga kuća, ali se sada ne oseća poželjnom u Đakovici.

„Mnogo mi je teško, nisam ni znala kako ću se osećati dok nisam ušla u porti crkve. Ovde smo proveli detinjstvo, ovo nam je bila druga kuća. Sada kao da sam u drugom gradu, nemam nikakav osećaj. Samo smo prošli autom. Ovde se ne osećam poželjno. Imala sam veliku želju da dođem ovde, nisam osećala strah“, kazača je Snežana Kostić Savić koja sada živi u Beogradu.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, navela je da je blagost doćekati praznik u Đakovici gde su se nakon odlaska Srba vratile monahinje koje su založile i održale vatru vere.

“Okružene zidovima ne dozvoljavaju da zidovi okruže njihovu ljubav prema ljudima i Bogu. I kao što je Presveta Djeva Marija, Bogorodica, svojim molitvama, savetima, krotkošću i trpeljivošću pomagala svetim apostolima u širenju Božije reči tako i naša Eparhija uz pomoc svoje države pomaže da Božija reč nikada ne utihne u obesrbljenjenim sredinama na ovoj svetoj zemlji”, poručila je Parlićeva iz Đakovice.

Domaćini su bili grupa mladih, a za narednu se javio se veći broj vernika.

Obeležavanju slave prisustvovalo je oko 50 vernika i Velimir Đoković, predsednik skupštine opštine Danilovgrad.

Orahovac: Porta crkve ispunjena deca

Hramovna i gradska slava Velika Gospojina proslavljena je u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu.

Svetu liturgiju služio je paroh uroševački otac Trajko Vlajković i paroh orahovački otac Milan Stanojević.

Vlajković je u svojoj besedi kazao da mu je drago što je porta crkve ispunjena decom i čestitao današnji praznik svima prisutnima.

„Drago mi je što sam deo vas koji ste jaki u veri i kakve nas Gospod voli. Oduševljava me radost ove dece. Ovde je porta ispunjena decom. Bog je svakog od nas stvorio za nešto i to kroz život treba da ostvarimo. Nemojte da se dodvoravamo nikome osim Hristu. On treba da nam bude uzor svima. Volimo jedni druge. Braćo i sestre neka Presveta Bogorodica bude naša zaštitnica pred Gospodom da činimo dobra dela, a kada ih učinimo da se ne hvalimo, Gospod će nam to vratiti. Neka je srećan i blagosloven današnji dan i današnji praznik".

Otac Trajko je na kraju besede pozvao okupljene na sabor u Uroševcu kada se slavi 90 godina postojanja crkve. Proslavljanu slave prisustvovalo je oko 200 vernika, njih šest biće kolačari naredne godine.

Sokolica - spomenik kulture od izuzetnog značaja

U porti manastira Sokolica služena je liturgija povodom praznika Uspenije presvete Bogorodice iliti Velike Gospojine. Spomenik kulture koji se nalazi u opštini Zvečan, danas je bio centar okupljanja brojnih vernika sa severa Kosova.

Prisutnima se obratio protojerej Milija Arsović.

„Velika Gospojina je veliki Bogorodičin praznik. Bogorodica je učila učenike Hristove posle njegovog vaskrsenja, ulivala im nadu i veru, često išla na ona mesta gde se Gospod pojavljivao, tu se molila i naučila nas da se molimo“, kazao je Arsović.

Naveo je kako bi vernici trebalo da se ponašaju tokom obilaska crkava i manastira.

„Često dolazimo u svetinje i manastire, ali ponekad samo prividno. Zato treba da znamo kako treba da se ponašamo. Treba da budemo smireni. Teško onome što ovde na zemlji misli da je neko i nešto. Svi smo mi potomci majke Božje, treba tako i da se ponašamo. Kada se pričešćujemo mi da se sjedinjujemo sa Gospodom. Treba da se zapitamo da li smo otišli čistim srcem, da li smo uvredili, oca, majku, brata, komšiju, rođaka… Kako da tražimo oproštaj od Gospoda, ako ne tražimo oproštaj od bližnjeg svoga, od onoga kome smo nešto nažao učinili“, rekao je Arsović tokom besede.

Pozvao je okupljene da se mole Bogorodici.

„Da nam bude na radost i na korist u ova teška vremena, kada smo zaista potrebni jedni drugima. Treba da zagrlimo jedni druge i da svi zajedno uspemo, da imamo radost i blagoslov Božji“, rekao je protojerej Arsović.

Manastir Sokolica je izgrađen u periodu između XIV i XV veka, predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Iako ne postoje tačni podaci o tome ko je bio ktitor manastira, pretpostavlja se da je reč o velmoži po imenu Musa, koji je bio oženjen jednom od sestara kneza Lazara.Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

 • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

 • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
 • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
 • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
 • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

 • 11.09.2023