Vesti
Religija

Povratnici u Belom Polju kod Peći obeležili seosku slavu

Svečanom liturgijom u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice meštani Belog Polja kod Peći obeležili su danas, na treći dan Vaskrsa, seosku slavu.

Povratnici u Belom Polju kod Peći obeležili seosku slavu
Sa obeležavanja seoske slave u Belom Polju kod Peći (Foto Radio Goraždevac)

Pored ljudi koji žive u Belom Polju i njihove raseljene komšije, liturgiji i litijama prisustvovali su gosti iz Goraždevca i drugih sela u opštini Peć kao i gosti iz Crne Gore.

Svetu liturgiju uz prisustvo velikog broja vernika služili su sveštenik budvanski Petar Cerović, paroh pećki Dragan Radovanović i jerej Dejan Tomović iz Kolašina.

„Mi imamo vreme života ovde dato na zemlji, da učinimo dobra ili zla. Što zaradimo za večnost zaradili smo dok smo ovde. Popravljajmo se dok smo ovde i nemojmo da vreme zloupotrebljavamo nego vreme dato nam od gospoda kao najveći dar da upotrebimo uvek za dobro“, rekao je sveštenik Petar Cerović rodom iz ovog sela.

U svojoj besedi sveštenik Cerović zamolio je prisutne meštane sela Belog Polja da sačuvaju sveti hram i pravoslavno groblje.

„Ja kao nekadašnji meštanin ovog sela, vaš brat, prijatelj, drug, kum, molim ovom prilikom na ako ništa nemamo predati deci, ništa im nemamo ispričati, sem da smo proćordali sve što smo imali, ovaj sveti hram da sačuvamo, ovo groblje. Da povedemo računa o kostima ovih mučenika koji su svoje kosti ostavili ovde još u težem vremenu nego što je danas“.

Na kraju svoje besede sveštenik Petar Cerović se zahvalio i čestitao ovogodišnjem domaćinu i njegovoj porodici na uzimanju kolača.

„Ove godine Boban Pavlović krst nosi u ovo selo, pa njegov naslednik Đorđe a daće Bog da će biti još naslednika. Nek je srećno Bobanu i njegovoj porodici, takođe i Đorđu. Neka vam gospod Bog na prvom mestu daruje zdravlje, ljubav, mir i sloge, a sve ostalo što bude potrebno gospod Bog će dati“.

Za sledeću godinu domaćin slave će biti Marko Rakočević iz Podgorice.

„Dolazim iz Podgorice, tamo živim, tamo su moji, tamo je moja porodica. Ovde u Belo Polje dolazim zadnje tri godine, svake godine na slavu tj. na vaskrsenje Hristovo, treći dan Vaskrsa. Za mene ovo mesto znači zaista mnogo, prvenstveno jer se ovde osećam kao kod svoje kuće, otuda i neki povod i neko moje lično osećanje da uzmem kolač za sledeću godinu i budem domaćin“ rekao je Rakočević.

On je dodao da je zasluga oca Petra, što se ovde oseća kao svoj na svome.

„U Belo polje sam prvi put došao pre tri godine sa ocem Petrom sveštenikom namesnikom Budve iz Crne Gore, on me uveo u čitavu priču i pokazao neko gostoprimstvo i doprineo mnogo da se ovde osećam svoj na svome“.

Đorđe Pavlović koji je raseljen u Gornjem Milanovcu, kazao je da mu znači što je danas u svom rodnom mestu i da vidi svoje rođake koje nije video odavno.

„Ovo je jedan veoma lep običaj i znači mi da se družim sa ljudima koji su mi rod a nisam ih odavno video. Dolazim svake godine, da gledamo krstonošu kako nosi krst“, rekao Pavlović.

Nakon svete liturgije upriličena je slavska trpeza za sve prisutne.Ostale vesti

U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023
Spasovdan u Livađu: Da nas ima što više
Spasovdan, praznik posvećen Hristovom vaznesenju, obeležen je litugijom, litijom i rezanjem slavskog kolača pred stotinak vernika u crkvi Svetog Grigorija u Livađu.
  • 25.05.2023
Danas je Spasovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Hristovog vaznesenja - Spasovdan. U crkvi Svetog Grigorija u Livađu biće obeležen današnji praznik, to je i slava Beograda, koji će je obeležiti liturgijom i litijom. U Prizrenu su juče počeli Spasovdanski dani.
  • 25.05.2023