Vesti
Religija

Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji

Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Vladika Ilarion u Pećkoj patrijaršiji (Foto: Radio Goraždevac)

Nakon službe usledila je litija sa čitanjem Svetog jevandjelja, vladika Ilarion je nakon toga izvršio osvećenje vodice.

U svojoj besedi vladika Ilarion je rekao da nešto novo možemo doživeti kada smo zajedno sa Bogom.

“Čoveku treba novina da bi se spasao, čoveku je uvek potrebno nešto novo jer je čovek dinamično biće, teži stalno novom iskustvu, zato se ljudi bave različitim provodima, zanimacijiama, putovanjima, nadajući se da će doživeti nešto novo. Jedino novo doživljamo braćo i sestre kada smo zajedno sa Bogom, kada imamo razgovor sa Bogom i kada osvežavamo svoj razgovor sa Bogom, kada ga uvek iznova upoznajemo, jer je Bog uvek mlad, neistraživ i sa njim se uvek iznova upoznajemo. Kada bi smo se upoznali sa Bogom i da bi se sa njim poznavali, treba da smo pravoslavni. Nemoguće je poznavati Boga ako nismo pravoslavni”, reko je vladika Ilarion.

Vladika je u svojoj besedi rekao da pravoslavlje znači kada isparavno doživljavamo Boga.

“Danas je nedelja pravoslavlja, kada se svetkuje pobeda nad svim zabludama i zastranjenjima, nad svim onim što nas odvaja od zajednice sa Bogom. Pravoslavlje znači ispravno doživljavati Boga, misliti o Bogu i proslavljati Boga, ali znači i nešto drugo imati pristup slavi Božijoj. Onaj koji je inoslavan, drugoslavan on je odvojen od slave Božije, pravoslavan je onaj koji može da gleda pravo ka slavi Božijoj, kako je gledao i Mojsije licem k ’ licu, koliko je to nama moguće kao stvorenima i da se tako obnavlja naša mladost, naš večni život”, kazao je vladika Ilarion.

Nedelja pravoslavlja je pobeda crkve kao celine i crkva je taj pobedilac koji se spominje i proslavlja. Ovoga dana pobede crkve, svake godine se prisećamo, da bi se zagrejali nadom i jasno videli onoga koji se nevidljivo za crkvu svoju bori i tolikim je pobedama ovenčava.Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023
U Hramu Svetog Save služen moleban za Srbe na KiM

Patrijarh Porfirije služio je moleban u Hramu Svetog Save za Srbe i srpske svetinje na Kosovu i Metohiju, koji je takođe služen i u još četiri hrama Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

  • 03.03.2023