Vesti
Religija

“Post nije dijeta, tu su dela, reči i pomisli“

“Ima mnogo vrsta dijete i mnoga načina da čovek ‘dotera‘ svoju liniju, ali post nije određen za to“, kaže sveštenik Darko Marinković. 
“Post nije dijeta, tu su dela, reči i pomisli“
Sveštenik Darko Marinković (Foto Kim)

Božićni post koji je danas počeo traje do pričešća vernika na božićnoj liturgiji 7. januara i podrazumeva uzdržavanje od hrane, ali i loših dela i misli.

“Božićni post koji je danas počeo i koji traje do Hristovog rođenja je blaži u odnosu na vaskršnji post. On ne počinje postom na vodi kao vaskršnji. Mora da se pazi na to šta će čovek reći ili učiniti. Potrebne su konsultacije sa duhovnikom ili sveštenikom, kako bi se odredilo kako postiti i kada se pričestiti. Ispovest treba da bude pre pričešće i preporučujem da to bude što ranije, a ne na sam dan pričešća“, kaže sveštenik Darko Marinković.

Marinković podseća da čovek mora da posti onako kako crkva nalaže, bez određivanja sopstvenih pravila.

“U tim slučajevima dolazi do reakcija samog organizma, pogotovu kada narod sam sebi naloži da će postiti ceo post na vodi ili na ulju. Najbolje je posavetovati se sa sveštenikom i onda će on, poznavajući svoje parohijane, odrediti po psihofizičkom stanju, kako treba da se posti“,ističe on, dodajući da je post prilagođen svima, počevši od male dece, pa do starih i bolesnih.

“Odojčad i deca do sedam godina ne treba da poste. Od sedam do deset mogu po jedan dan, posle deset godina i po tri dana. Takođe, oni koji počinju sa postom treba da krenu postepeno, počenu po jedan dan, dva, tri i na kraju celu nedelju, pa sledeće godine ceo post. Nakon toga mogu i sva četiri posta u toku godine“, kaže sveštenik Darko Marinković.

Sveštenik Marinković kaže da “postom ugađamo Bogu i tako treba i da se ponašamo“. Po njegovim rečima, post nije samo hrana i piće, to su i dela, reči i pomisli.

“Ima mnogo vrsta dijete i mnoga načina da čovek ’dotera‘ svoju liniju, post nije određen za to. Post je određen da mi sebe udostojimo, da očistimo i telo i dušu, kako bismo zadobili carstvo nebesko i kako bi se Bog umilostivio na nas“, ističe Marinković.

Četrdesetodnevni božični post, koji po značaju i trajanju dolazi posle Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta, počeo je za Rusku pravoslavni crkvu, Srpsku pravoslavnu crkvu, Jerusalimsku patrijaršiju i Svetu Goru. Ostale hrišćanske crkve, koje su prihvatile Gregorijanski kalendar, u postu su od pre 13 dana. Hrišćanski post uveden je po uzoru na Isusa Hrista koji je četrdeset dana proveo u pustinji u postu i molitvi.Ostale vesti

Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022
SPC i vernici obeležavaju Đurđic
Danas je Đurđic, jedna od najčešćih slava srpskih porodica. Po hrišćanskom učenju, Sveti Georgije prvi je u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.
  • 16.11.2022