Vesti
Religija

Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

Posle više od dve decenije litija u Krajištu
Litija oko crkve u Krajištu (Foto Riznica)

Organizovano, uz policijsku pratnju, pedesetak Srba se ponovo okupilo u selu odakle su po dolasku međunarodnih snaga KFOR-a izbegli. Danas ih je dovela želja da molitveno obeleže praznik Svetih Vrača Kozme i Damjana i ponovo zapale voštanice u oštećenoj crkvi i kraj grobova predaka.

Paroh lipljanski protojerej Dragiša Jerinić poručio je prisutnima da prisustvo jake vere dovodi do ponovnog rađanja i vaskrsenja te da se nada da će i ovo selo i hram ponovo vaskrsnuti i biti obnovljeni.

„Ja sam želeo da ove godine pored toga što režemo slavski kolač da vratimo i litije oko crkve jer o svakom prazniku i crkvenoj slavi u svim mestima prvo ide litija oko hrama pa je onda molitva. Zato smo ove godine odlučili da vratimo i litiju s verom u Boga i nadajući se da ćemo polako da se pripremamo da obnovimo ovaj hram, a onda da krenemo u litiju i kroz celo selo kao što imamo tradiciju da u mnogim našim mestima prođemo krsnim hodom i da obeležavamo litije“, kaže Jerinić

Tragovi ratnih sukoba su i posle 22 godine vidljivi na crkvi i okolnim grobovima zaraslim u korov i šiblje. Gotovo svaki je polomljen ili oštećen, razočarano priča Milorad Nedeljković.

„Tu mi je majka sahranjena, evo tu je polomljen spomenik, ostala je samo slika. To je jedan od spomenika novijeg datuma, na svu sreću ostala je ta slika i lik moje majke koji nosim u srcu i nosiću ga dok sam živ“, priča Nedeljković.

Domaćin Slave Miroslav Mirić ne krije sreću što je praznik ponovo okupio meštane Krajišta.

„Ja sam 2005. godine imao kolač kada smo obnovili sabor i počeli ponovo da se okupljamo i evo imam ga i danas, i drago mi je da se tradicija nastavlja“, kaže Mirić.

U Krajištu je do rata živelo 26 srpskih porodica koje su još i pre izbijanja sukoba tiho odlazile iz sela. To su činili, kažu iz dva razloga, zbog nesigurnosti budući da su živeli u potpunom albanskom okruženju i zbog ekonomskih razloga i školovanja dece.Ostale vesti

Počeo Velikogospojinski post
Za pravoslavne hrišćanske vernike počeo je dvonedeljni Velikogospojinski post. Ustanovljen je kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od nje. Post se završava 28. avgusta po novom kalendaru, na Veliku Gospojinu.
  • 14.08.2022
Goraždevac kum slave grada Bijeljina
Delegacija iz Goraždevca boravila je u Bijeljini koja je obeležila gradsku slavu Svetog Pantelejmona. Kum slave bio je Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa opštine Peć.
  • 10.08.2022
U Lepini obeležen praznik Svetog Pantelejmona
U seoskoj crkvi u Lepini obeležen je praznik posvećen Svetom Pantejlemonu. Meštani su se okupili na svetoj liturgiji, a potom je prerezan i slavski kolač.
  • 09.08.2022
Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Obeležena Sveta Petka u Lapljem Selu
Liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu proslavljen je praznik posvećen ovoj svetiteljki. Sveta Petka se proslavlja kao krsna i seoska slava.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022