Vesti
Religija

Posle više od dve decenije litija u Krajištu

Raseljeni Srbi iz Krajišta kod Lipljana obišli su povodom hramovne slave crvu Svetih Vrači u rodnom selu, odakle su 1999. godine izbegli. Prvi put posle 22 godine organizovana je i litija.

Posle više od dve decenije litija u Krajištu
Litija oko crkve u Krajištu (Foto Riznica)

Organizovano, uz policijsku pratnju, pedesetak Srba se ponovo okupilo u selu odakle su po dolasku međunarodnih snaga KFOR-a izbegli. Danas ih je dovela želja da molitveno obeleže praznik Svetih Vrača Kozme i Damjana i ponovo zapale voštanice u oštećenoj crkvi i kraj grobova predaka.

Paroh lipljanski protojerej Dragiša Jerinić poručio je prisutnima da prisustvo jake vere dovodi do ponovnog rađanja i vaskrsenja te da se nada da će i ovo selo i hram ponovo vaskrsnuti i biti obnovljeni.

„Ja sam želeo da ove godine pored toga što režemo slavski kolač da vratimo i litije oko crkve jer o svakom prazniku i crkvenoj slavi u svim mestima prvo ide litija oko hrama pa je onda molitva. Zato smo ove godine odlučili da vratimo i litiju s verom u Boga i nadajući se da ćemo polako da se pripremamo da obnovimo ovaj hram, a onda da krenemo u litiju i kroz celo selo kao što imamo tradiciju da u mnogim našim mestima prođemo krsnim hodom i da obeležavamo litije“, kaže Jerinić

Tragovi ratnih sukoba su i posle 22 godine vidljivi na crkvi i okolnim grobovima zaraslim u korov i šiblje. Gotovo svaki je polomljen ili oštećen, razočarano priča Milorad Nedeljković.

„Tu mi je majka sahranjena, evo tu je polomljen spomenik, ostala je samo slika. To je jedan od spomenika novijeg datuma, na svu sreću ostala je ta slika i lik moje majke koji nosim u srcu i nosiću ga dok sam živ“, priča Nedeljković.

Domaćin Slave Miroslav Mirić ne krije sreću što je praznik ponovo okupio meštane Krajišta.

„Ja sam 2005. godine imao kolač kada smo obnovili sabor i počeli ponovo da se okupljamo i evo imam ga i danas, i drago mi je da se tradicija nastavlja“, kaže Mirić.

U Krajištu je do rata živelo 26 srpskih porodica koje su još i pre izbijanja sukoba tiho odlazile iz sela. To su činili, kažu iz dva razloga, zbog nesigurnosti budući da su živeli u potpunom albanskom okruženju i zbog ekonomskih razloga i školovanja dece.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021