Posle 11 godina, obeležena hramovna slava u južnoj Mitrovici

U delimično obnovljenom hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice danas je, prvi put nakon 11 godina, obeležena hramovna slava.

Podeli ovaj članak sa:
 • Praznik u crkvi Svetog Dimitrija (Foto Kontakt)

Nakon liturgije, u besedi protojerej Staniša Arsić poručio je da su nam najpotrebniji mir, sloga i bratska ljubav a da je Srbe u hramu Sv. Save u južnom delu Kosovske Mitrovice okupio Sv. Sava.

“Monogo smo se udaljili jedni od drugih, pa mogu da kažem i sami od sebe. Sv. Sava je uvek sabirao oko sebe čitav srpski narod i svima bi uvek, kada bi se našli blizu njega i na okupu, bilo dobro, čitavom narodu. Onda kada smo se udaljavali od Boga, od crkve i Sv. Save onda bi nastupale nevolje,”- rekao je on.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik sećanja na prenos moštiju prvog srpskog arhiepiskopa - Svetog Save.

Tokom boravka Srba u ovom hramu bilo je nešto više pripadnika Kosovske policije koji se 24 sata brinu o bezbednosti hrama.

Od kraja septembra prošle godine, ponovo se služi sveta liturgija u ovom hramu. Jutros su pored protojereja to činili sveštenik Saša Mitrović, koji zajedno sa suprugom, živi u obnovljenom parohijskom domu i jeromonah Fotije.

Hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice zapaljen je i uništen u martovskom pogromu 2004. godine, a radovi na obnovi počeli su 2014. godine.

Ostale vesti

 • Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Obeležena hramovna slava u manastiru Banjska

  Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije, obeležena je hramovna slava Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. U porti manastira održana je kulturna manifestacija "Staro-srpski izvori Kosova i Metohije".

 • Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  Svečano u Arhangelima kod Prizrena

  U Manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena svečano je proslavljena manastirska slava i praznik posvećen Saboru Svetog Arhangela Gavrila. Oko 350 vernika i gostiju iz Crne Gore, Novog Sada, Beograda, Kragujevca i drugih krajeva naše zemlje okupilo se u zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane