Poruka na Mitrovdan: Slušajte glas Crkve

Svetom liturgijom, litijom i rezanjem slavskog kolača, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeležena gradska slava Mitrovdan.

Podeli ovaj članak sa:
 • Mitrovdan u Kosovskoj Mitrovici (Foto Kontakt)

Liturgiju, u hramu Svetog Dimitrija, služio je iguman manastira Draganac, arhimandrit Ilarion sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije raško-prizrenske, uz pratnju crkvenog hora „Branislav Nušić“.

Arhimandrit Ilarion je u besedi poručio da danas posebno treba da se molimo Svetom Dimitriju, zato što ovaj grad upravo čuva ovaj svetac. Ne samo od najezde nekog ko juriša za oružjem, nego od najezde besmisla, razjedinjenja, posunovraćenja svake vrste... Zato što je pre svega borba koju hrišćani vode - duhovna borba.

„Treba da se čuvamo od neukusa, rugla, kriminala, od zla, od nasilja... Treba da prinosimo Bogu dobre dane, ne treba da se hvalimo onim, čega se pošteni čovek stidi“, kaže Ilarion, dodajući da nastojimo da vodimo borbu da se Zavet očuva, da budemo dostojni naslednici svojih predaka, vernih svetitelja i mučenika, koji su postradali mnogo da bi svoju veru očuvali.

„Ko se mača lati, od mača će i stradati i zato sve svoje darove da usmerite na dobro“, takođe poručuje.

U svojoj besedi upozorava da ko je srčan, neka bude srčan ali tamo gde treba i kad treba i kako treba. Pre svega da sledujemo jedinome i istinitome Bogu.

Pozvao se i na zvanični stav SPC.

„Slušajte svoje starešine. Pratite posebno one starešine koji se sabiraju na Sveti arhijerejski Sabor, tamo je i naš vladika Teodosije, koji se bori i izgara za ono što je čestito, pravično i što je istinito. Od naše Crkve, nemamo značajnije institucije. Slušajte glas Crkve. Proveravajte svoju savest i svoje postupke time što govori Sveta Saborna i Apostolska crkva.“

"A mi da se molimo Svetom Dimitriju da nas čuva od svih napada i vidljivih i nevidljivih - i od onih koji spolja napadaju. Da shvatimo koliko smo glupi nekad, da shvatimo kolike promašaje pravimo i da shvatimo da je milost Božja veća od naših promašaja, i da je Bog moćan da sve ono loše što mi činimo okrene na dobro", zaključuje na kraju besede arhimandrit Ilarion.

Arhijerejski namesnik kosovsko - mitrovički protojerej stavrofor Milija Arsović, pročitao je saopštenje sa vanrednog jesenjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji.

Nakon liturgije mitrovičkim ulicama je prošla litija, a zatim je na glavnom gradskom Trgu, obavljeno rezanje slavskog kolača i lomljenje slavske pogače u kojoj se nalazio zlatnik sa likom Sv. Dimitrija, darom Republike Srpske.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić čestitao je sugrađanima gradsku slavu, pozivajući na jedinstvo, slogu i međusobno uvažavanje.

“Samo zajedničkim snagama se možemo izboriti u periodu koji je pred nama jako turbulentan. Na nama je da radimo više na svim poljima i da ostanemo na svojim vekovnim ognjištima, da slavimo, obeležavamo i da trajemo.”

Današnjem događaju, pored lokalnih zvaničnika, prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za KiM, Dušan Kozarev i predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, Milorad Arlov.

Obeležavanje gradske slave završeno je u porti hrama Svetog Dimitrija, gde je postavljena slavska trpeza.

Ovo je inače devetnaesta godina zaredom, kako Kosovska Mitrovica proslavlja Mitrovdan kao gradsku slavu.

 

Ostale vesti

 • "Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska"

  Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da "srpska zemlja ne može biti tuđa, nego srpska". Patrijarha Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.

 • Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

  Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

  Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej posetio je danas posle podne u Stanišoru kod Gnjilana Muzičku školu “Stevan Hristić”. U prisustvu više od stotinu vernika, patrijarhu u čast učenici i profesori pripremili su koncert na kojem su se predstavili mladi muzički talenti Kosovskog Pomoravlja, koji već godinama, osvajaju brojne nagrade na školskim takmičenjima širom Srbije.

 • Patrijarh Irinej danas u Gračanici

  Patrijarh Irinej danas u Gračanici

  Patrijarh srpski Irinej nakon višednevne posete srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji, boraviće danas u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju, gde će ga oko 14 časova dočekati vernici i srpski narod. U poslepodnevnim časovima boraviće u Gračanici.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane