Vesti
Religija

Porodica Lakušić darovala polijelej crkvi u Kosovu Polju

U crkvi Svetog Nikole u Кosovu Polju juče je postavljen polijelej koji je darivala porodica Đorđa Lakušića.
Porodica Lakušić darovala polijelej crkvi u Kosovu Polju
Polijelej u crkvi u Kosovu Polju (Foto Kim)

Hram je podignut između dva svetska rata, a teško je postradao u pogromu 17. marta 2004. godine, kada je zapaljen i devastiran. Oltarski deo crkve tada je oskrnavljen i uništen.

Porodica Lakušić je do sukoba 1999. živela u Кosovu Polju. Đorđe Lakušić vodi КUD "Кopaonik" iz Leposavića čiji članovi često dolaze na hramovne slave.

Kraj crkve Svetog Nikole živi sveštenik Nikola Dragićević sa porodicom, dok je u samom mestu preostaloi vrlo malo Srba.Ostale vesti

Patrijarh Porfirije sa Kosova
"Od novog patrijarha srpskog, istinski očekujemo, i verujemo da će se na svakom mestu i u svakom trenutku boriti za svetinje, za kulturu, život i državne interese Srba na Kosovu i Metohiji i da će ih neodstupno štititi svojim duhom, svojom ljubavlju i svojim velikim znanjem“, kazao je književnik i novinar Živojin Rakočević govoreći o njegovoj svetosti, novoizabranom patrijarhu Porfiriju.
  • 19.02.2021
Patrijarh srpski Porfirije ustoličen
Njegova svetost gospodin Porfirije, kog je juče Sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za novog poglavara SPC, ustoličen je u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.
  • 19.02.2021
Ustoličenje patrijarha sutra
Ustoličenje novoizabranog patrijarha Porfirija obaviće se sutra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
  • 18.02.2021
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021
Sabor SPC danas bira patrijarha
Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan u kripti Hrama Svetog Save sa početkom u 12 sati.
  • 18.02.2021
Sretenje, prvi susret Boga i čoveka, ali i zime i leta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Sretenje Gospodnje, jedan od najsvečanijih praznika, koji predstavlja prvi susret novorođenog Isusa Hrista sa ljudima.
  • 15.02.2021