Vesti
Religija

Porodica Lakušić darovala polijelej crkvi u Kosovu Polju

U crkvi Svetog Nikole u Кosovu Polju juče je postavljen polijelej koji je darivala porodica Đorđa Lakušića.
Porodica Lakušić darovala polijelej crkvi u Kosovu Polju
Polijelej u crkvi u Kosovu Polju (Foto Kim)

Hram je podignut između dva svetska rata, a teško je postradao u pogromu 17. marta 2004. godine, kada je zapaljen i devastiran. Oltarski deo crkve tada je oskrnavljen i uništen.

Porodica Lakušić je do sukoba 1999. živela u Кosovu Polju. Đorđe Lakušić vodi КUD "Кopaonik" iz Leposavića čiji članovi često dolaze na hramovne slave.

Kraj crkve Svetog Nikole živi sveštenik Nikola Dragićević sa porodicom, dok je u samom mestu preostaloi vrlo malo Srba.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Božićni post tradicionalno počinje 28. novembra. Međutim, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično su započeli post juče.
  • 28.11.2020
Danas je Mratindan, praznik posvećen Svetom Stefanu Dečanskom
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2020
Protojerej stavrofor Stojadin Pavlović, prvi urednik TV Hram, urednik monogarafije od 10 tomova i autor filma o pokojnom patrijarhu Irineju rekao je za RTV Кim da su patrijarh Irinej i mitropolit Amfilohijem sa svima svetima danas za trpezom Svetog kralja Stefana Dečanskog.
  • 22.11.2020
Sahranjen Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.
  • 22.11.2020
Preminuo vladika Artemije
Nekadašnji episkop raško-prizrenski Artemije (1935) preminuo je danas od posledica koronvariusa u bolnici u Valjevu, saznaje RTV Kim.
  • 21.11.2020
Danas je Aranđelovdan, praznik neba i zemlje
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Aranđelovdan, što je vrlo česta slava. Umirovljeni vladika Atanasije služio je liturgiju u manastiru Svetih Arhangela.
  • 21.11.2020