Vesti
Religija

Porfirije: Molimo se za prestanak sukoba

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, istakao je u Vaskršnjoj poslanici da se moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini, te je poručio da je rat poraz svakog čoveka.

Porfirije: Molimo se za prestanak sukoba
Patrijarh Porfirije (Foto RTL)

„Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike, poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, poručio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da se "plamen oružanih sukoba u Ukrajini pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama".

„Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, dodao je patrijarh Porfirije.

Sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, poručio je poglavar SPC.

„Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, da prestane stradanje i da se svi izbegli vrate u svoje domove“, kazao je patrijarh Porfirije.

On je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji, kojima je poručio da će "njihova majka crkva uvek biti uz njih, kao i do sada".

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija "duhovna i nacionalna kolevka Srbije".Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022