Vesti
Religija

Ponoćnom liturgijom obeležen praznik u Gračanici

Ponoćnu liturgiju povodom Vaskrsa u manastiru Gračanica služio je episkop Raško-prizrenski Teodosije. Zbog aktuelne pandemije, iz Eparhije su vernike pozvali da službu prate putem video strima.

Ponoćnom liturgijom obeležen praznik u Gračanici
Liturgija u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Ipak više desetina vernika okupilo se noćas u porti manastira Gračanica.

Tokom službe pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha Porfirija, a vladika Teodosije je vernicima je poručio da je ovo trenutak naše zajedničke radosti i svi smo zajedno i kada radimo i kada proslavljamo.

Liturgiji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On će danas u porti crkve Pokrov Presvete Bogorodice u Babinom Mostu, družiti sa decom iz ovog sela a kako je predviđeno podeliće im vaskršnja jaja.Ostale vesti

Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021