Vesti
Religija

Ponoćna vaskršnja liturgija služena u manastiru Banjska

Ponoćna liturgija povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, služena je u manastiru Banjska.
Ponoćna vaskršnja liturgija služena u manastiru Banjska
Manastir Banjska (Foto Kim arhiva)

Kako javlja Radio Kontakt plus, veliki broj vernika prisustvovao je bogosluženju, tokom kojeg je pročitana vaskršnja poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Porfirija.

Potom je usledilo pričešće.

Liturgiji je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, kao i predstavnici Srpske liste.

U duhu praznika, iz ove zadužbine Svetog kralja Milutina, upućene su poruke mira među ljudima, jedinstva i opstanka Srba na ovom području.

Ponoćnim liturgijama, Vaskrs je proslavljen i u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu.

 Ostale vesti

Patrijarh na Vidovdan na Gazimestanu
Patrijarh Porfirije boraviće na Vidovdan, 28. juna, na Kosovu, gde će na Gazimestanu služiti parastos kosovskim junacima i svim novostradalim mučenicima, rečeno je Tanjugu u Beogradskoj patrijaršiji.
  • 23.06.2022
Počeo Petrovski post
Post Svetih Apostola koji se često naziva i Petrovski, Petropavlovski ili letnji počeo je danas. Ove godine traje tri sedmice i jedan dan.
  • 20.06.2022
Trojičin dan obeležen u selu Vrbičane kod Prizrena
Posle trojičindanske liturgije koju je služio iguman Mihailo u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena, pedesetak raseljenih Srba iz planinskog sela Vrbičane se uputilo u svoje selo da obeleže slavu crkve posvećene prazniku silaska Svetoga Duha na apostole u narodu poznatijem kao Svete Trojice.
  • 13.06.2022
Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu
Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.
  • 12.06.2022
Danas su Svete Trojice, zašto se nose venčići

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnih hrišćanskih praznika - dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.

  • 12.06.2022
Desetak Srba obišlo groblje u Prištini na Zadušnice
Na gradskom groblju u Prištini desetak raseljenih Srba iz tog grada obišlo je grobove svojih preminulih za zadušnice. Kao i ranijih godina, u većem delu grobljanske parcele primetan je korov, a još uvek se mogu videti i polomljeni ili oštećeni nadgrobni spomenici.
  • 11.06.2022