Vesti
Religija

Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za obnovu crkve u Goraždevcu

Crkvena opština Goraždevac zajedno sa mladima iz ovog sela i parohom Nenadom Našpalićem, započela je prikupljanje sredstava za obnovu crkve Rođenja Presvete Bogorodice.
Pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za obnovu crkve u Goraždevcu
Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Po rečima sveštenika Nenada Našpalića planira se kompletna rekonstrukcija hrama, jer je u veoma lošem stanju. Projekat kompletne obnove iznosi 110.000 evra, koje je potrebno prikupiti do kraja leta, kako bi crkvenu slavu Rođenje presvete Bogorodice 21. septembra

dočekali u obnovljenom hramu.

„Nadamo se da će u akciji prikupljanja sredstava pored žitelja Goraždevca učestvovti i oni koji potiču iz ovih krajeva, kao i sav verni narod u rasejanju“, rekao je Našpalić.

Na društvenim mrežama mladi iz Goraždevca pozivaju sav verni narod da pomogne u obnovi crkve.

"Po blagoslovu njegovog preosveštenstva episkopa Raško-prizrenskog gospodina Teodosija, započinjemo obnovu hrama Presvete Bogorodice u Goraždevcu. Račun za uplatu priloga: Crkvena opština Goraždevac, broj računa 205-531248-54, sa naznakom – za obnovu hrama".Ostale vesti

Goraždevac: Obeležena hramovna slava Mala Gospojina

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije obeležen je u hramu u Goraždevcu. Litrugiju su pred oko stotinak vernika služili paroh Goraždevački otac Nenad Našpalić i paroh Dalibor Kojić iz Osojana, uz sasluženje monaha iz Visokih Dečana.

  • 21.09.2023
Gračanica: Liturgija i litija povodom Male Gospojine

Praznik rođenja Presvete Bogorodice Marije (Mala Gospojina) koji Opština Gračanica proslavlja kao svoju slavu, okupio je na svetoj liturigiji u manastiru Gračanica stotinak vernika. Prisutni su nakon liturgije u litiji došli do zgrade lokalne samouprave gde su prisustvovali rezanju slavskog kolača.

  • 21.09.2023
Mala Gospojina, slava Opštine Gračanica
Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Malu Gospojinu ili Rođenje Presvete Bogorodice. Lokalna samouprava u Gračanici ovaj dan praznuje kao opštinsku slavu.
  • 21.09.2023
Devedeset godina od osvećenja crkve u Uroševcu: I sreća i tuga
Posle više od dve decenije u dvorištu hrama Svetog cara Uroša u Uroševcu igralo se srpsko kolo. Na praznik Usekovanje glave Svetog Jovana, inače gradske slave, obeleženo je i 90 godina od osvećenja ove crkve. 
  • 11.09.2023
U Peći proslavljena hramovna slava
U hramu Usekovanja glave Svetog Jovana Preteče u Peći svečano je proslavljena hramovna slava.
  • 11.09.2023
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja Svetog Jovana.

  • 11.09.2023