Vesti
Religija

Počinje obnova crkve Sv. Nikole u Prizrenu

Vladika Teodosije dao je blagoslov za početak priprema na obnovi hrama Sv. Nikole u Prizrenu, saopštio je na Tviteru iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
Počinje obnova crkve Sv. Nikole u Prizrenu
Počinje obnova Hrama Sv. Nikole u Prizrenu (Foto Tviter otac Sava Janjić)

Otac Sava je naveo da je hram koji se nalazi pored dvorišta lokalne gimnazije sagrađen 1348. godine, a miniran 1999. od strane albanskih ekstremista.

Hram Svetog Nikole je zadužbina Rajka Кirizmića. Sagrađen je u prvoj polovini 14. veka, u prizrenskom naselju Potok-mala, piše portal kosovo-metohija.rs.

Nekad je ova crkva posedovala 15 vinograda u gradskom metohu, dve njive, voćnjake, dudove za hranjenje svilene bube i tri kuće zavisnih ljudi u gradu.

Rajkova crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini - manastiru Svetim arhangelima, i svojoj grobnoj crkvi.

 Ostale vesti

SPC i vernici slave Svetog Jovana
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.
  • 20.01.2021
Danas je Bogojavljenje, kući se nosi osvećena voda i ne posti se
Obeležava se Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst – ove godine, svedeno, zbog pandemije.
  • 19.01.2021
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2021
SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021