Vesti
Religija

Počinje mesec Ramazana

Danas počinje ramazanski post koji traje 30 dana i završava se ramazanskim Bajramom. Zbog epidemije koronavirusa u džamijama neće biti moguće molitve vernika, a Islamska zajednica im je preporučila da iftar praktikuju u krugu porodice.
Počinje mesec Ramazana
Džamija u Prizrenu (Foto Arton Konuša)

Prema islamskoj religiji, post je treći temelj islama.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun - Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

Zvaničnici čestitali početak Ramazana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestita početak Ramazana sa željom da mesec posta i molitve bude ispunjen duhovnim mirom, ljubavlju i tolerancijom.

“Da ramazanska svetlost unese u vaše domove sreću, ljubav i blagostanje i da iftar radosno dočekate sa vašim porodicama, a da u mislima i molitvama budete sa prijateljima i komšijama, vodeći računa o svom zdravlju, želim vam srećan početak meseca Ramazana”, poručuje Đurić u čestitki.

Dani Ramazana svima treba da bude podsticaj kako bi smo učvrstili i ojačali naše međusobne veze u cilju opšteg dobra, dodaje se u čestitki.

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je želju da sveti mesec Ramazana protekne u iskrenoj i dubokoj pobožnosti, a da dobra dela budu putokazi u činjenju dobra.

”Svim pripadnicima muslimanske veroispovesti čestitam početak Ramazankog posta sa željom da ovi sveti dani Ramazana svima donesu slogu, međusobno poverenje i istinske duhovne vrednosti, koje su nam svima potrebne u ovim teškim vremenima koja su zadesila čitav svet“, navodi Jevtić u čestitki.

Hodžić: Mir, zdravlje, jasne misli i dobra dela

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijane Hodžić, čestitala je danas građanima muslimanske veroispovesti i velikodostojnicima islamske zajednice na Kosovu početak meseca Ramazana.

“Svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom početka meseca Ramazana. Neka nam ovaj sveti mesec donese mir, zdravlje duha i tela, jasne misli i dobra dela, i da ga ispostite u dobrom zdravlju i blagostanju zajedno sa porodicom”, navela je Hodžić u čestitki.

Hodžić je izrazila nadu da će mesec Ramazana, koji donose plementu simboliku i podstiče na poštovanje osnovnih ljudskih vrednosti, kao što je praštanje i zajedništvo, sve ljude dobre volje podsetiti na solidarnost koja je preko potrebna u ovim danima kada se celo čovečanstvo udružilo u borbi protiv korona virusa.Ostale vesti

Mati Marta imenovana za igumaniju manasitra Gorioč
Na Ilijndan, vladika raško prizrenski Teodosije imenovao je mati Martu za igumaniju manastira Gorioč kod Istoka.
  • 02.08.2020
Danas je Ilijindan

Praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije koga sve hrišćanske crkve vezuju za prošlost i budućnost hrišćanske crkve i spasenja čovečanstva, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas 2. avgusta.

  • 02.08.2020
Danas je Kurban bajram, zvaničnici čestitaju praznik

Pripadnici islamske veroispovesti slave danas Kurban bajram, jedan od dva najveća islamska praznika.

  • 31.07.2020
Neće biti okupljanja u džamijama na Bajram
Kosovski muftija Naim Trnava izjavio je danas da se zbog pogoršane situacije usled korona virusa, namaz za Kurban bajram neće klanjati u džamijama na Kosovu.
  • 30.07.2020
Otac Ilarion: Ko se čuva i Bog ga čuva
U manastiru Draganac danas je proslavljena hramovna slava Sabor svetog arhangela Gavrila.
  • 26.07.2020
Danas je letnji Aranđelovdan
Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Arhangel Gavrilo, jedan od sedam velikih andjela serafima koji su ucestvovali u stvaranju sveta.
  • 26.07.2020