Vesti
Religija

Počinje mesec Ramazana

Danas počinje ramazanski post koji traje 30 dana i završava se ramazanskim Bajramom. Zbog epidemije koronavirusa u džamijama neće biti moguće molitve vernika, a Islamska zajednica im je preporučila da iftar praktikuju u krugu porodice.
Počinje mesec Ramazana
Džamija u Prizrenu (Foto Arton Konuša)

Prema islamskoj religiji, post je treći temelj islama.

Ramazan je deveti mesec islamskog kalendara.

Ramazanski bajram je islamski praznik kojim se obeležava kraj meseca posta ramazana. Bajram se čestita tradicionalnim pozdravom: Bajram šerif mubarek olsun - Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

Zvaničnici čestitali početak Ramazana

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestita početak Ramazana sa željom da mesec posta i molitve bude ispunjen duhovnim mirom, ljubavlju i tolerancijom.

“Da ramazanska svetlost unese u vaše domove sreću, ljubav i blagostanje i da iftar radosno dočekate sa vašim porodicama, a da u mislima i molitvama budete sa prijateljima i komšijama, vodeći računa o svom zdravlju, želim vam srećan početak meseca Ramazana”, poručuje Đurić u čestitki.

Dani Ramazana svima treba da bude podsticaj kako bi smo učvrstili i ojačali naše međusobne veze u cilju opšteg dobra, dodaje se u čestitki.

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izrazio je želju da sveti mesec Ramazana protekne u iskrenoj i dubokoj pobožnosti, a da dobra dela budu putokazi u činjenju dobra.

”Svim pripadnicima muslimanske veroispovesti čestitam početak Ramazankog posta sa željom da ovi sveti dani Ramazana svima donesu slogu, međusobno poverenje i istinske duhovne vrednosti, koje su nam svima potrebne u ovim teškim vremenima koja su zadesila čitav svet“, navodi Jevtić u čestitki.

Hodžić: Mir, zdravlje, jasne misli i dobra dela

Glavna izvršna službenica opštinske administracije Severna Mitrovica Adrijane Hodžić, čestitala je danas građanima muslimanske veroispovesti i velikodostojnicima islamske zajednice na Kosovu početak meseca Ramazana.

“Svim vernicima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom početka meseca Ramazana. Neka nam ovaj sveti mesec donese mir, zdravlje duha i tela, jasne misli i dobra dela, i da ga ispostite u dobrom zdravlju i blagostanju zajedno sa porodicom”, navela je Hodžić u čestitki.

Hodžić je izrazila nadu da će mesec Ramazana, koji donose plementu simboliku i podstiče na poštovanje osnovnih ljudskih vrednosti, kao što je praštanje i zajedništvo, sve ljude dobre volje podsetiti na solidarnost koja je preko potrebna u ovim danima kada se celo čovečanstvo udružilo u borbi protiv korona virusa.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020