Vesti
Religija

Počeo ramazanski post

Danas je počeo ramazanski post i narednih 30 dana muslimanski vernici će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.

Počeo ramazanski post
Molitva (Foto Kurir)

Ramazan je deveti mesec u islamskom kalendaru.

Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog vernika islamske veroispovesti je i post koji se sprovodi u ovom mesecu. Tokom trajanja Ramazana oni se moraju uzdržavati od hrane, pića i telesnih zadovoljstava, i to od zore pa do zalaska sunca.

Prvi dan ramazanskog posta islamski vernici na Kosovu započeli su pre zore.

Ramazan se smatra najsvetijim mesecom, u kome je, kako se veruje, počelo objavljivanje Kurana.

Ramazanski post je obavezan za sve punoletne i zdrave muslimane, a završava se Ramazanskim bajramom 13. maja.

Zvaničnici čestitali početak meseca Ramazana

Predsednica Kosova Vjosa Osmani čestitala je svim vernicima islamske veroispovesti mesec Ramazana.

"Naša nacija živi solidarno. Danas kada muslimanski vernici započinju mesec Ramazana, svi će imati mogućnost da pokažu svoju solidarnu dušu deleći nešto sa svoje trpeze sa drugima, sa onima kojima je potrebna pomoć", navela je Osmanijeva.

Ona je pozvala vernike da poštuju mere zaštite protiv kovida-19 i da se ne okupljaju.

"Starajmo se o našim ljudima, jer samo će tako slavlje imati smisla! Ovaj mesec žrtve dokazuje da ljudi imaju volju da pomognu drugima, dajući smisla jednomesečnom suzdržavanju od hrane i podsećajući da se dobra uvek mogu podeliti sa drugima", ističe se u čestitki.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je povodom početka meseca Ramazana, starešinstvu i svim vernicima islamske veroispovesti čestitao početak posta sa željom da svete ramazanske dane provedu u miru, dobrom zdravlju i molitvima i da iftar radosno dočekaju sa svojim porodicama.

"Suština Ramazana nalazi se u duhovnom uzdizanju, u jasnim i dobrim mislima, u činjenju dobrih dela i jačanju međusobnog uvažavanja među građanima različitih konfesija i kultura, u porukama koje zajednički, vekovima delimo na ovim prostorima. Poštujući i negujući te univerzalne duhovne i etičke vrednosti, kao trajno dobro, zajednički ćemo graditi društvo u kome ćemo svi živeti u miru i slozi", naveo je Petković u čestitki.Ostale vesti

Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021