Vesti
Religija

Počeo Gospojinski post

Za pravoslavne vernike danas počinje Gospojinski post. Ovo je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje 15 dana od 14. do 28. avgusta, po novom kalendaru.
Počeo Gospojinski post
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Gospojinski post je strožiji od Božićnog i Apostolskog, te pravoslavci, zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici, ovaj post poste kao i Veliki post.

Crkva je ustanovila ovaj post kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od Nje.

Prvi put se post spominje u spisima Teodora Studita (826). Gospojinski post je konačno utvrđen na Carigradskom saboru (1166) u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga (1156 – 1169) i cara Manojla i Komnina (1143 -1180).

Prvu zapovest o postu nalazimo u Svetom Pismu u priči o padu Adama i Eve, kada su oni prekršili Božju zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla.

Gospod Isus Hristos je postio četrdeset dana i noći, kao i prorok Ilija u Starom Zavetu, ili Prorok Mojsije na gori Horivu.

Prorok Danilo je pokazao da se postom krepi ljudsko telo. Narušavanje zapovesti ο postu prvi je greh. Zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha, jeste držanje posta.

Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

Rana Hristova Crkva nastavila je s poštovanjem propisa ο postu, ali je pridodata duhovna kategorija, koja proističe iz sveukupnog Hristovog učenja.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla.

Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.Ostale vesti

SPC i vernici slave drugi dan Božića
Pravoslavni vernici Božić slave puna tri dana, a svaki ima svoje ime. Po običajnom kalendaru, ta tri dana kuća se ne čisti, pogotovo ne metlom. Drugi dan Božića posvećen je presvetoj Bogorodici u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja ljudskog roda.
  • 08.01.2021
Gračanica: Božić je praznik mira i radosti
U manastiru Gračanica održana je Božićna liturgija. Bogosluženju je prisustvovalo sveštenstvo manastira, manji broj građana kao i direktor Kancelarije za Kim Petar Petković sa saradnicima.
  • 07.01.2021
Zvaničnici čestitali Božić
Predstavnici srpskih i kosovskih vlasti uputili su čestitke građanima povodom praznika, poželevši im da Božić dočekaju u miru i krugu svojih najbližih.
  • 07.01.2021
Božić po Julijanskom kalendaru - Hristos se rodi!
Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas slave najradosnihi hrišćanski praznik Božić - praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. RTV Kim čestita Božić svima koji slave.
  • 07.01.2021
Tradicionalno paljenje badnjaka u manastiru Gračanica
U porti manastira Gračanica, uz prisustvo vernika i sveštenstva, osvećen je i naložen badnjak, čime je počelo obeležavanje Badnje večeri.
  • 06.01.2021
U Kosovskoj Mitrovici zapaljen badnjak
Uoči Božića, a nakon jutarnje liturgije i ove godine je tradicionalno organizovano osvećenje i paljenje badnjaka ispred crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.
  • 06.01.2021