Vesti
Religija

Počeo Gospojinski post

Za pravoslavne vernike danas počinje Gospojinski post. Ovo je najkraći od četiri velika godišnja posta i traje 15 dana od 14. do 28. avgusta, po novom kalendaru.
Počeo Gospojinski post
Manastir Gračanica (Foto Kim)

Gospojinski post je strožiji od Božićnog i Apostolskog, te pravoslavci, zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici, ovaj post poste kao i Veliki post.

Crkva je ustanovila ovaj post kako bi se svi sećali Presvete Bogorodice i tražili molitveno zastupništvo od Nje.

Prvi put se post spominje u spisima Teodora Studita (826). Gospojinski post je konačno utvrđen na Carigradskom saboru (1166) u vreme Patrijarha Luke Hrisoverga (1156 – 1169) i cara Manojla i Komnina (1143 -1180).

Prvu zapovest o postu nalazimo u Svetom Pismu u priči o padu Adama i Eve, kada su oni prekršili Božju zapovest da ne jedu sa drveta poznanja dobra i zla.

Gospod Isus Hristos je postio četrdeset dana i noći, kao i prorok Ilija u Starom Zavetu, ili Prorok Mojsije na gori Horivu.

Prorok Danilo je pokazao da se postom krepi ljudsko telo. Narušavanje zapovesti ο postu prvi je greh. Zato i prvi podvig čoveka u oslobođenju od greha, jeste držanje posta.

Post je, dakle, prva neophodnost na putu našeg spasenja, a Crkva ga smatra kao vrlo važnu i značajnu ustanovu za duhovni i telesni život.

Rana Hristova Crkva nastavila je s poštovanjem propisa ο postu, ali je pridodata duhovna kategorija, koja proističe iz sveukupnog Hristovog učenja.

Post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla.

Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju.Ostale vesti

Gračanica: Obeležena Mala Gospojina
U manastiru Gračanica je povodom praznika Mala Gospojina služena sveta liturgija. Zbog epidemije koronavirusa službi je prisustvovalo nešto manje vernika nego prethodnih godina. Opština Gračanica ovaj praznik proslavlja kao svoju slavu.
  • 21.09.2020
Mala Gospojina, dan za svadbe i veridbe
Uspomena na dan kada je rođena presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu, slavi se danas. Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.
  • 21.09.2020
Iguman Sava: Svetinje branimo molitvom i istinom
Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava Janjić poručio je "da se verni narod i monaštvo na Kosovu za srpske svetinje bori istinom i molitvama".
  • 14.09.2020
Povodom teksta "Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba", profesora istorije Bedrija Muhadrija, u prištinskom Koha Ditore, Ministarstvo kulture i infomisanja  Srbije još jednom najoštrije osuđuje mnogo puta ponovljene sramne pokušaje falsifikovanja istorije i otimanja srpske baštine na Kosovu i Metohiji od strane albanskih istoričara i medija.
  • 13.09.2020
Eparhija o tekstu Kohe: Propaganda i širenje mržnje prema Srbima
Eparhija raško-prizrenska reagovala je povodom jučerašnjeg teksta lista Koha ditore, navodeći ovakvo pisanje "otvoreno i neskriveno širi etničku i versku mržnju prema srpskom narodu na Кosovu i Metohiji i prema njegovoj duhovnoj i kulturnoj baštini".
  • 13.09.2020
Tačka Vašingtonskog sporazuma o SPC već postoji u zakonima Kosova
Deo sporazuma koja se odnosi na verske slobode i zaštitu objekata SPC koji su u Vašingtonu nedavno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti je nešto što već postoji u kosovskim zakonima i odlukama Ustavnog suda, potvrđuje za RTV Kim iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić.
  • 08.09.2020