Vesti
Religija

Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici

Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Crkva Svetog apostola Luke u Vitomirici (Foto Radio Goraždevac)

Milorad Đoković, jedan od povratnika u ovom selu, izjavio je za Radio Goraždevac da su sredstva za obnovu prikupljena uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Pretežno raseljena lica iz Vitomirice su organizovala donatorsko veče koje je održano u Beogradu i na kome je prisustvovao i vladika Teodosije. Tom prilikom je skupljeno 20.000 evra od strane navijača Crvene Zvezde“, izjavio je Đoković.

On dodaje da se trenutno radi na obnovi crkve Svetog apostola Luke i na zameni krovne konstrukcije i fasade.

„Crkva je bila održavana i bila je u idealnom stanju. Međutim, 1999-te je oskrnavljena i porušena tako da nije dvadeset i nešto godina održavana. S obzirom da je bila oskrnavljena, morala je da se renovira posebno krovna konstrukcija“, kaže Đoković za Radio Goraždevac.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive srpska dva povratnika.

 Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021
Patrijarh Porfirije: Živimo u haosu, nismo u miru sa sobom
Patrijarh srpski Porfirije poručio je vernicima i ostalim građanima putem Instagrama da se mir ne može postići mimo Hrista.
  • 01.09.2021