Vesti
Religija

Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici

Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Crkva Svetog apostola Luke u Vitomirici (Foto Radio Goraždevac)

Milorad Đoković, jedan od povratnika u ovom selu, izjavio je za Radio Goraždevac da su sredstva za obnovu prikupljena uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Pretežno raseljena lica iz Vitomirice su organizovala donatorsko veče koje je održano u Beogradu i na kome je prisustvovao i vladika Teodosije. Tom prilikom je skupljeno 20.000 evra od strane navijača Crvene Zvezde“, izjavio je Đoković.

On dodaje da se trenutno radi na obnovi crkve Svetog apostola Luke i na zameni krovne konstrukcije i fasade.

„Crkva je bila održavana i bila je u idealnom stanju. Međutim, 1999-te je oskrnavljena i porušena tako da nije dvadeset i nešto godina održavana. S obzirom da je bila oskrnavljena, morala je da se renovira posebno krovna konstrukcija“, kaže Đoković za Radio Goraždevac.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive srpska dva povratnika.

 Ostale vesti

Proslavljena Sveta Petka u Straži
Pred više desetina vernika u novobrdskom selu Straža obeleležena je seoska slava Sveta Petka, ujedno i hramovna slava lokalne crkve koja je sagrađena još u 14. veku, u vreme uspona srednjevekovnog grada Novog Brda, čuvenog po rudnicima srebra i zlata.
  • 08.08.2022
Danas je Trnova Petka

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu. U Lapljem Selu danas se proslavlja seoska slava.

  • 08.08.2022
Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022