Vesti
Religija

Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici

Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Crkva Svetog apostola Luke u Vitomirici (Foto Radio Goraždevac)

Milorad Đoković, jedan od povratnika u ovom selu, izjavio je za Radio Goraždevac da su sredstva za obnovu prikupljena uz blagoslov eparhije Raško-prizrenske i vladike Teodosija.

„Pretežno raseljena lica iz Vitomirice su organizovala donatorsko veče koje je održano u Beogradu i na kome je prisustvovao i vladika Teodosije. Tom prilikom je skupljeno 20.000 evra od strane navijača Crvene Zvezde“, izjavio je Đoković.

On dodaje da se trenutno radi na obnovi crkve Svetog apostola Luke i na zameni krovne konstrukcije i fasade.

„Crkva je bila održavana i bila je u idealnom stanju. Međutim, 1999-te je oskrnavljena i porušena tako da nije dvadeset i nešto godina održavana. S obzirom da je bila oskrnavljena, morala je da se renovira posebno krovna konstrukcija“, kaže Đoković za Radio Goraždevac.

Crkva Svetog apostola Luke sagrađena je 1912. godine. Hram je posvećen Svetom Luki jer je crnogorska vojska oslobodila ove krajeve od Turaka na Lučindan. Trenutno u Vitomirici žive srpska dva povratnika.

 Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022