Vesti
Religija

Plaketa za ”Najpleminitiji podvig godine” manastiru Draganac

Tradicionalna nagrada lista Večernje Novosti za Najplemenitiji podvig godine" dodeljena je manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju. Ova nagrada se dodeljuje 60. put.

Plaketa za ”Najpleminitiji podvig godine” manastiru Draganac
Detalj sa dodele priznanja (Foto Fejsbuk stranica

Po odluci žirija, kojim je predsedavao akademik Matija Bećković, bratstvo manastira Draganac nagrađeno je za kolektivni podvig za obnovu prosvetiteljske uloge i kao duhovno sedište 30000 Srba Кosovskog Pomoravlja, a uručenju nagrade prisustvovao je iguman manastira otac Justin kao i vikarni episkop novobrdski Ilarion koji je do prošle godine obavljao dužnost igumana ove svetinje.

"Posebno smo ponosni na svu decu koja manastir Draganac osećaju kao svoj dom, a zlatnog predstavnika deca Кosova i Metohije dobila su u Pavlini Radovanović devojčici iz Orahovca koja svojim anđelskim glasom vida rane našem narodu", poručili su iz manastira. Zahvalili su se se Gospodu koji umire da bi nas vaskrsavao svaki dan, vladikama raško-prizrenskom Teodosiju i novobrdskom Ilarionu za očinsku brigu, trpljenje i duhovno vođenje, sveštenstvu i monaštvu SPC za primer kojim se učimo i vodimo", navedeno je u saopštenju manastira Draganac.

 Ostale vesti

Patrijarhu Porfiriju uručeno najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je patrijarhu srpskom Porfiriju najviše odlikovanje Makedonske pravoslavne crkve (MPC), orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, posle liturgije u hramu Svete Sofije u Ohridu, kojom je obeležena prva godišnjica od uručenja dokumenta o autokefalnosti MPC - Ohridske arhiepiskopije.
  • 05.06.2023
Dan Svete Trojice
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici praznuju jedan od najznačajnijih hrišćanskih praznika – dan Svete Trojice, koji se još zove Duhovi i Silazak Svetog duha na apostole. Slavi se tri dana, a crkve su okićene zelenim grančicama i posute travom.
  • 04.06.2023
U toku freskopisanje hrama Svetih Flora i Lavra u Lipljanu

U crkvi Svetih Flora i Lavra u Lipljanu u toku su radovi na freskopisanju ovog hrama.

  • 01.06.2023
Patrijarh će svakog dana služiti molitve za mir
Patrijarh srpski Porfirije služiće svakog dana do nedelje (4. juna), kada Crkva slavi Silazak Svetog Duha na apostole, moleban za blagosloveni mir među ljudima.
  • 30.05.2023
Visoki Dečani: Svečano proslavljena hramovna slava

U manastiru Visoki Dečani svečano je proslavljen praznik Vaznesenja Gospodnjeg u prisustvu velikog broja vernika.

  • 26.05.2023
Spasovdanska litija u Orahovcu

Predvođeni sveštenikom Milanom Stanojevićem, oko stotinak vernika iz Orahovca je posle svete Liturgije pošlo u Spasovdansku litiju kroz glavnu ulicu gornjeg dela Orahovca.

  • 25.05.2023