Vesti
Religija

Petrovdan u Velikoj Hoči

Praznik Svetih apostola Petra i Pavla liturgijski je proslavljen danas na crkvištu posvećenom Svetom Petru u Velikoj Hoči.

Petrovdan u Velikoj Hoči
Petrovdan u Velikoj Hoči (Foto Radio Goraždevac)

Svetu Liturgiju je služio paroh velikohočanski jerej Milan Stojković. Oko crkvišta se sabrao veliki broj Velikohočana i Orahovčana koji su došli da uznesu molitve Svetim Apostolima koji bdiju nad Velikom Hočom sa ovog mesta još iz Srednjeg veka kada je, po pisanim tragovima, ovde postojala crkva. Takođe je zapisano da je crkva srušena u 18. veku i od tada je ovde samo crkvište.

Otac Milan je u besedi posle pročitanog jevanđeljskog začala govorio o životima Svetih apostola Petra i Pavla.

Veliki deo okupljenih se pričestio, a posebna radost se videla na licima dece.

Otac Milan je osveštao i prelomio slavski kolač sa Živoradom Čubonovićem, domaćinom jedine porodice u Velikoj Hoči koja Petrovdan slavi kao krsnu slavu i prinosi kolač na ovome mestu.

Otac Milan je na kraju Liturgije besedio o važnosti dolaska u crkvu i o važnosti posta i molitve. On je rekao da je to način da uzvratimo ljubav Božju koju On daje nama.

Na crkvištu Svetog Petra, po tradiciji koju pamte generacije i generacije Velikohočana, liturgija se služi samo jednom godišnje, na Petrovdan.

Niskim rastinjem i visokim krošnjama brestova „crkvište Svetog Petra“ je zaklonjeno od radoznalih pogleda. Za nju znaju samo meštani koji dovde stižu uzanim kolskim putem. Zimi kada sneg napada u ovom delu se najduže i zadržava, zato je u narodu put prozvan kao „duboki put“.

Crkva posvećena Svetom apostolu Petru, prema starim zapisima, postojala je još u 16. veku ali su je neprijatelji hrišćanstva, po predanju, srušili dva veka kasnije. I danas je neobnovljena, ali Hočani i Srbi iz Orahovca znaju za nju i tu, kraj njenih temelja, o svakom Petrovdanu redovno se okuljpaju, pale sveće i mole se za svoje i zdravlje svojih bližnjih, ali i obnovu ove pravoslavne svetinje.

Petrovdan je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika a posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu, prvim propovednicima hrišćanstva i najbližim učenicima Isusa Hrista.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022