Vesti
Religija

Petković na Vaskrs u Babinom Mostu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković proveo je Vaksršnje jutro u Babinom Mostu, gde je deci iz ovog sela u crkvenoj porti darivao vaskršnja jaja.
Petković na Vaskrs u Babinom Mostu
Ilustracija (Foto Kim)

Petković je iz Babinog Mosta pozvao srpski narod da opstane sa svojim ognjištima i poručio da država Srbija ulaže sve napore da im omogući lakši bolji život.

"Iz mnogostradalniog srpskog sela Babin Most, ovde na centralnom Kosovu i Metohiji, čestitam najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskrs koji označava pobedu života na smrću, neka i ovde u ovom prelepom selu označi novi početak i novi život, da više Babin Most ne bude poznat po brojnim etnički motivisanim napadima na Srbe, njihovu imovinu i ovu prelepu crkvu, nego da upravo Babin Most kao multietničko mesto postane paradigma budućih odnosa srpskog i albanskog naroda", rekao je Petković.

Preneo je žiteljima Babinog Mosta da opstanu i ostanu na svojim vekovnim ognjištima a da će država Srbija učiniti sve, kao što čini da im život olakša, ne samo kroz finansijske pakete pomoći, ne samo tako što gradimo nove bolnice, škole, puteve nego i tako što brine o njihovoj budućnosti.

"Neka današnji praznik jednostavno donese mir svima koji nam je preko potreban i da pošaljem poruku Mira i Srbima i Albancima jer samo tako možemo da izgradimo budućnost. Ovde u ovoj porti danas ima više dece nego nas odraslih to je najbolji pokazatelj da ovo mesto ima budućnost i za tu budućnost zajedno da se borimo", kazao je Petković.Ostale vesti

Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija od danas otvoreni za posetioce

Od danas u Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji dozvoljene su posete do pet osoba, navedeno je na Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani.

  • 10.05.2021
Đurđevdan u Prizrenu
U gradu na Bistrici obeležena je slava Prizrena, slava vladike raško-prizrenskog Teodosija i slava Sabornog hrama Svetog Đorđa.
  • 06.05.2021
Đurđevdan, praznik radosti i proleća
Đurđevdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na Kosovu slave pravoslavni Srbi, Romi i Goranci. Iako praznuju na isti dan, 6. maja, običaji su različiti.
  • 06.05.2021
Danas je Đurđevdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru. Običaj je da se pletu venčići od lekovitih trava koji se onda bacaju u tekuću vodu. Pored pravoslavnih Srba, ovaj praznik proslavljaju i Goranci i Romi.
  • 06.05.2021
Drugi dan Vaskrsa ili Svetli ponedeljak
Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas drugi dan Uskrsa, u narodu nazvan Svetli ponedeljak. Sutra je Vaskršnji utorak.
  • 03.05.2021
Štrpce: Koncert crkvenog hora povodom Uskrsa

Povodom najradosnijeg praznika, pored liturgije u crkvi Sv. Nikole, crkveni hor "Cara Dušana" izveo je mini koncert za prisutne vernike.

  • 02.05.2021