Vesti
Religija

Pećka patrijaršija: Stigao patrijarh, sutra ustoličenje

Patrijarh srpski Porfirije sutra će biti ustoličen u tron srpskih patrijaraha. On je već stigao u Pećku patrijaršiju, a na sutrašnji praznik Pokrova Presvete Bogorodice će se obaviti ovaj čin.
Pećka patrijaršija: Stigao patrijarh, sutra ustoličenje
Patrijarh Porfirije u Pećkoj patrijaršiji (Foto SPC)

Patrijarh će povodom praznika služiti svetu liturgiju zajedno sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom će biti obavljen i svečani čin ustoličenja u tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

Pećka patrijaršija već osam vekova čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi upravljaju crkvom.

Posle uspostavljanja jedinstava SPC 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron.

Porfirije je 46. srpski patrijarh.

 

Kosovski premijer Aljbin Kurti sinoć je komentarišući zabranu dolaska Petru Petković, kazao da je mnogo značajnije što je na Kosovo došao patrijarh Porfirije, nego da je došao Petković.

Međutim, poručio je da je patrijarhu bolje da se distancira od politike Kremlja i da bi crkva trebalo da deluje van politike.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022