Vesti
Religija

Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice

Na četvrtu nedelju Velikog Časnog posta, kada se sveta, saborna i apostolska Crkva molitveno seća Svetog prepodobnog oca Jovana Lestvičnika, u drevnoj srpskoj Pećkoj Patrijaršiji služena je praznična liturgija.
Peć: Posle 40 godina litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice
Peć: Litija sa ikonom čudotvorne Bogorodice (Foto mitropolija.com)

Nakon liturgije krenula je litija sa svetom čudotvornom ikonom Pećke Bogorodice u svešteni ophod oko manastirskih zidina ove starodrevne svetinje. Bila je ovo prva litija nakon četrdeset godina, u kojoj je ova čudotvorna ikona proneta oko spoljnih zidina Pećaršije.

Ovu veliku Svetinju na rukama su nosile mati Haritina, igumanija pećka i sestre monahinje. Čitana je molitva za izbavljenje od zarazne bolesti koju je sastavio rumunski Patrijarh Danilo i akatist Presvetoj Bogorodici Pećkoj, dok su zidine manastira i njegova okolina kropljeni osvećenom bogojavljenskom vodicom.

Po završetku, sestrinstvo manastira je još jednom uznelo toplu i usrdnu molitvu za izbavljenje od koronavirusa, najnovije pošasti koja je zadesila narod, za zdravlje i spasenje svih.

Podsetimo da je kroz svu burnu istoriju srpskog naroda, u doba velikih smutnji, zaraznih bolesti i nevolja, ikona Bogorodice Pećke nošena u litiji kroz grad Peć, čudotvoreći i pomažući vernima.Ostale vesti

U Sigi i Brestoviku proslavljen Spasovdan
Povratnici u selima Brestovik i Siga kod Peći, ove godine skromno ali u skladu sa tradicijom obeležili su Spasovdan, seosku slavu, javlja Radio Goraždevac.
  • 28.05.2020
Kamenica: Neistinite informacije o pravoslavnim svetinjama
Posle emisije TV Кlan Кosova, u kojoj su manastir Ubožac u selu Močare i crkva Vavedenje Presvete Bogorodice u selu Vaganeš u blizini Кamenice, predstavljeni kao albanski verski objekti, potpredsednik Opštine Кamenica Bojan Stamenković, uputio je pismo Nezavisnoj komisiji za medije u Prištini, u kome traži da ova organizacija reaguje na, kako je rekao “neistinite informacije”, koje ne doprinose međunacionalnoj i međuverskoj saradnji.
  • 28.05.2020
Livađe: Obeležana hramovna slava
Liturgijom u crkvi Svetog Grigorija u Livađu obeležen je Spasovdan, slava crkve. Crkveni sabor okupio je i ove godine veliki broj meštana Livađa, ali i okolnih sela.
  • 28.05.2020
Danas je Spasovdan
Spasovdan, Vaznesenje Gospodnje ili “Dan spasa” je jedan je od deset praznika posvećenih Hristu.
  • 28.05.2020
Slava bogoslovije i kraj školske godine obeleženi u Prizrenu
Slava bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu proslavljena je ove godine skromno, bez prisustva đaka, koji spomen svojih zaštitnika proslavljaju u domaćim crkvama. Ujedno je obeležen i kraj petogodišnjeg školovanja za maturante Prizrenske bogoslovije.
  • 24.05.2020
Danas je Ramazanski Bajram
Muslimani širom sveta danas slave Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Ove godine zbog epidemije koronavirusa i zabrane okupljanja džamije na Kosovu su prazne. Takođe, Nacionalni institut za javno zdravlje je apelovao na građane da se uzdrže od tradicionalnih poseta.
  • 24.05.2020