Vesti
Religija

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima
Peć (Foto Flickr)

Predstavnici NVO Human predstavili su danas u Peći kratak film o aktivnostima ove organizacije u promociji verske tolerancije medju mladima.

Izvršni direktor NVO Human Samir Zajmi, govorio je o aktivnostima projekta.

“Cilj projekta je bio da se uključe što više mladih u dijalog o kulturnim i verskom razmevanju. U projektu su bili uključeni i predstavnici verskih zajednica. Imali smo prošle godine seriju poseta u pet gradova, sastanak sa svim verskim i kulturnim zajednicama koje su mogle da učestvuju. Današnja konferencija je pokazala potrebu da se održavaju što više konferencija sa mladima, da se zajednički njima prenese potreba veće komunikacije za toleranciju i suživot svih građana na Kosovu”, reko je za Radio Goraždevac izvršni direktor NVO Human Samir Zajmi.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Američke ambasade u Prištini. U diskusiji su pored mladih učestvovali i predstavnici islamske i katoličke zajednice, a prisutnima se obratio i predstavnik jevrejske zajednice na Kosovu.Ostale vesti

Obeležena hramovna slava u Belom Polju kod Peći
U Belom Polju kod Peći obeležena je hramovna slava Vavedenje Presvete Bogorodice. Liturgiju su, uz prisustvo pred oko 50 vernika iz Metohije i gostiju iz Crne Gore, služili paroh budvanski Petar Cerović, paroh Dragan Radovanović iz Pećke Mitropolije i paroh kolašinski Nenad Tomović iz Crne Gore.
  • 04.12.2022
Danas je Vavedenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Vavedenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica prvi put uvedena u hram Božji i postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.
  • 04.12.2022
Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022