Vesti
Religija

Patrijaršija: Prolećno zasedanje Sabora SPC

Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC, i ove godine započelo je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi svetih Apostola u Pećkoj Patrijaršiji, a radni deo će početi, kako se očekuje, danas u popodnevnim satima u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.
Patrijaršija: Prolećno zasedanje Sabora SPC
Predstavnici SPC (Foto Kossev)

Skup srpskih vladika počeo je juče molitvom u Pećkoj patrijaršiji. Posle svete liturgije služen je čin priziva Svetog Duha za blagosloven i blagopolučan rad Sabora, navedeno je na sajtu SPC.

Patrijarhu srpskom Irineju u Pećkoj patrijaršiji su sasluživali Mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Episkopi šabački Lavrentije, srednjezapadnoamerički Longin, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, frankfurtski i sve Nemačke Sergije, timočki Ilarion, moravički Antonije i dioklijski Kirilo.

Patrijarh je nakon ručka u Pećkoj patrijaršiji sa nekoliko arhijereja posetio i manastir Visoki Dečani, saopštio je arhimandrit tog manastira Sava Janjić.

Sabor je najviše telo SPC na kojem o crkvenim pitanjima odlučuju sve vladike i mitropoliti, a predsedava patrijarh. Završava se kada se iscrpu sve teme, bez obzira koliko traje.

Dnevni red Sabora utvrđuje se na početku skupa. Po pravilu, teme su položaj crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, finansijski izveštaji, crkveno-školska pitanja i izveštaji vladika što je i tačka koja traje najduže. Krajem zasedanja razmatraće se popunjavanje upražnjenih mesta u tri eparhije - Dabro-bosanske, Niške i Mileševske eparhije.

Očekuje se da će na ovom Saboru biti izložen i predlog vladike Lavrentija da se, u sklopu obeležavanja 700 godina postojanja manastira Tronoša, kanonizuje arhimandrit Stefan, prvi učitelj Vuka Karadžića.Ostale vesti

Ustoličenje patrijarha Porfirija 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji
Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije biće ustoličen u tron patrijaraha 14. oktobra u Pećkoj Patrijaršiji, saopšteno je iz SPC.
  • 06.10.2022
Peć: Konferencija o verskoj toleranciji među mladima

Konferenciju pod nazivom “Kulturni i verski pluralizam i miran suživot na Kosovu”, organizovala je NVO Human uz podršku Američke ambasade u Prištini u okviru projekta “Međuverski angažman mladih na Kosovu.

  • 28.09.2022
Danas je jesenji Krstovdan - dan strogog posta
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, proslavljaju jesenji Krstovdan, uspomenu na dan kada je carica Jelena, majka cara Konstantina, pronašla Časni krst na kome je raspet Isus Hristos na Golgoti. Vernici se tokom današnjeg dana pridržavaju posta, a bere se i posvećuje bosiljak.
  • 27.09.2022
Obeležena Mala Gospojina u Goraždevcu i Planjanu
U crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Goraždevcu je povodom praznika Male Gospojine služena sveta liturgija, na kojoj je bilo prisutno oko stotinak vernika. I selo Planjane, nedaleko od Prizrena, proslavlja svoju hramovnu i seosku slavu.
  • 21.09.2022
SPC i vernici obeležavaju Malu Gospojinu
Mala Gospojina se slavi kao uspomena na dan kada je rođena Presveta Bogorodica Marija, u domu Joakima i Ane u Nazaretu.
  • 21.09.2022
SPC: Molitva za svetinju braka
"S obzirom na izazove i iskušenja sa kojima se naša crkva i njen verni narod suočavaju, patrijarh Porfirije doneo je odluku da se, počevši od danas, u svim hramovima i manastirima Srpske pravoslavne crkve (SPC) na svim bogosluženjima proiznosi molitva za svetinju braka i porodice, slogu i mir u našem narodu", saopštila je informativna služba SPC.
  • 12.09.2022