Vesti
Religija

Patrijarhovo ustoličenje u Pećkoj Patrijaršiji čeka povoljniju epidemiološku situaciju

Ustoličenje srpskog patrijarha u Pećkoj patrijaršiji sačekaće povoljniju epidemiološku situaciju, kazao je u intervjuu za Politiku njegova svetost patrijarh Porfirije.

Patrijarhovo ustoličenje u Pećkoj Patrijaršiji čeka povoljniju epidemiološku situaciju
Patrijarh Porfirije (Foto Fejsbuk stranica srpskog patrijarha)

"Epidemiološke mere su nepredvidive i često toliko restriktive da ustoličenju najčešće ne bi moglo da prisustvuju ni svi članovi Svetog arhijerjskog sabora, a kamoli verni narod. Stoga ćemo sačekati da se epidemiološke okolnosti normalizuju kako bi ustoličenju mogao da prisustvuje svako ko želi", rekao je srpski partrijarh u božićnom intervjuu za ovaj list.

Na molbu da prokometariše to što je njegova poruka mira, upućena na početku božićnog posta povodom protesta na ulicama u više gradova, protumačena kao "svrstavanje uz vlast", Porfirije je istakaoda je "omeđivanje Crkve stranačkim ogradama apsurdno, uskogrudno, nedalekovido".

"Mir stvara plodnost, blagostanje, napredak, radost i to želim mom narodu, da se rađamo i množimo, da se radujemo i pomažemo jedni drugima, a ne da se mlatimo motkama po ulicamana. Crkvu ne možemo da omeđimo, ni prostorno ni vremenski, a kamoli stranački. Crkva uvek gleda celinu, ako hoćete ne celinu jednog naroda, makar bio i moj narod - najbolji, kako ja vidim srpski narod. Crkva gleda čovečanstvo, univerzum, vaseljenu i budući vek", rekao je Porfirije.

Kaže da se tom porukom mira, na početku božićnog posta, nije obratio nekoj apstraktnoj masi, nego svom narodu, koji je, ističe, juče izašao iz rata.

"Juče iz građanskog rata zbog raspada države, prekjuče iz Drugog rata i krvave revolucije, tek dve decenije ranije iz Velikog rata. Nekoliko godina pre iz balkanskih ratova. Nema kraja. Da ne nabrajam dalje. Ljudi, stanite. To što se u poslednjem ratu Srbi nisu međusobno ubijali izgleda da nekome veoma nedostaje", izjavio je Porfirije.

Poručuje da svako ima odgovornost za mir, te da on svoju odgovornost doživljava i živi na takav način.

Patrijarh dodaje i da je onaj, ko u Crkvu unosi duh političkog strančarenja ili bilo kakvog strančarenja, promašio temu.

"A promašenu temu do promašenog života deli kratak korak", poručuje partrijarh Porfirije.

Govoreći o tome koliko je za Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) važno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom, Porfirije kaže da je optimista da je će taj ugovor biti potpisan na dobrobit obe strane - SPC i Republike Crne Gore.

"Činjenica da su analogni ugovori zaključeni sa Svetom stolicom i sa Islamskom zajednicom, ostavlia je većinski narod, većinsku zajednicu i većinsku SPC u apsurdno neravnopravnom položaju u svojoj matičnoj zemlji", rekao je on.

Kaže da sa punom odgovornošću i povišenom obazrivošću prihvata činjenicu da će Temeljni ugovor, kada ga dve strane zaključe, po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona.

Ponovio je da odredbe ugovora moraju biti na dobro svih i da niko ne sme da bude zbog njih uskraćen za neko pravo.Ostale vesti

Danas je Jovanjdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Sabor Svetog Jovana Preteče i Krstitelja, praznik u čast onome koji je poslužio tajni božanskog krštenja. Jovanjdan je česta krsna slava.
  • 20.01.2022
Bogojavljenje u selu Banje kod Srbice
U selu Banje u opštini Srbica okupilo se oko stotinak vernika kako bi proslavili praznik Bogojavljenje.
  • 19.01.2022
Mileta Pitulić i ove godine prvi doplivao do Časnog krsta
Mileta Pitulić iz Zvečana i ove godine je prvi doplivao do Časnog krsta na gazivodskom jezeru.
  • 19.01.2022
Bogojavljenje u Gračanici: Osveštana vodica i liturgija pred velikim brojem vernika

U manastiru Gračanica je povodom Bogojavljenja pred velikim brojem vernika održana praznična liturgija i osveštana voda. Liturgiju je služio gračanički paroh Sveta Trajković.

  • 19.01.2022
Danas je Bogojavljenje
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Bogojavljenje, jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika. Slavi se u spomen na dan kada je Duh sveti sišao na Isusa.
  • 19.01.2022
Danas je zimski Krstovdan
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave zimski Krstovdan, praznik uoči Bogojavljenja, koji se slavi kao uspomena na prve Hrišćane i kada se strogo posti. Po predanju, danas se ukrštaju vetrovi.
  • 18.01.2022