Patrijarh u Gračanici: Budimo jedinstveni

Nakon posete Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju patrijarh srpski Irinej, stigao je danas i u Gračanicu gde ga je dočekalo stotinak vernika.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh srpski Irinej u Gračanici (Foto: Kim)

Obraćajući se okupljenom narodu u manastiru Gračanica, zadužbini Kralja Milutina, patrijarh je rekao da je srpskom narodu potrebno da bude jedinstven i složan u svemu.

"Moćnici planiraju da nas udalje sa ovih svetih prostora, ali oni jedno misle, a danas je važno šta Gospod misli, a Gospod će misliti o njima i nama onoliko i u onoj meri koliko mi budemo nosili Gospoda u srcima svojim. Zato se moramo vratiti svojoj veri i crkvi, vratiti se Bogu", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima da veruju svojoj crkvi i Bogu.

"Naš narod se uvek okupljao u svojim svetinjama posebno ovde na Kosovu i Metohiji, jer su ovi sveti predeli uvek bili pod velikim iskušenjem, napadani, gonjeni, stradali za nju i bogu hvala evo smo do dana današnjeg ovde i ostaćemo", naglasio je patrijarh.

Za vernike iz Gračanice dolazak patrijarha i njegove poruke imaju veliki znacaj.

"Veoma je značajna poseta patrijarha, ne događa se svaki dan da patrijarh dođe u Gračanicu", kaže Nebojša Simić.

"Ova poseta je veoma značajna za narod koji pod ovako teškim uslovima živi ovde. Daje nam znak da je naša crkva uz nas", ističe Vladan Kocić.

"Mnogo je značajna poseta patrijarha Irineja, samo da nam bog da, da ostanemo ovde", kaže Jelena Perić.

U okviru višednevnog boravka na Kosovu patrijarh srpski Irinej će obići i sever Kosova. 

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane