Patrijarh u Gračanici: Budimo jedinstveni

Nakon posete Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju patrijarh srpski Irinej, stigao je danas i u Gračanicu gde ga je dočekalo stotinak vernika.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh srpski Irinej u Gračanici (Foto: Kim)

Obraćajući se okupljenom narodu u manastiru Gračanica, zadužbini Kralja Milutina, patrijarh je rekao da je srpskom narodu potrebno da bude jedinstven i složan u svemu.

"Moćnici planiraju da nas udalje sa ovih svetih prostora, ali oni jedno misle, a danas je važno šta Gospod misli, a Gospod će misliti o njima i nama onoliko i u onoj meri koliko mi budemo nosili Gospoda u srcima svojim. Zato se moramo vratiti svojoj veri i crkvi, vratiti se Bogu", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima da veruju svojoj crkvi i Bogu.

"Naš narod se uvek okupljao u svojim svetinjama posebno ovde na Kosovu i Metohiji, jer su ovi sveti predeli uvek bili pod velikim iskušenjem, napadani, gonjeni, stradali za nju i bogu hvala evo smo do dana današnjeg ovde i ostaćemo", naglasio je patrijarh.

Za vernike iz Gračanice dolazak patrijarha i njegove poruke imaju veliki znacaj.

"Veoma je značajna poseta patrijarha, ne događa se svaki dan da patrijarh dođe u Gračanicu", kaže Nebojša Simić.

"Ova poseta je veoma značajna za narod koji pod ovako teškim uslovima živi ovde. Daje nam znak da je naša crkva uz nas", ističe Vladan Kocić.

"Mnogo je značajna poseta patrijarha Irineja, samo da nam bog da, da ostanemo ovde", kaže Jelena Perić.

U okviru višednevnog boravka na Kosovu patrijarh srpski Irinej će obići i sever Kosova. 

Ostale vesti

 • Danas su Cveti

  Danas su Cveti

  Srpska Pravoslavna crkva i vernici slave danas Cveti, dan kada je Isus Hristos, jašući na magarcu, ušao u Jerusalim.

 • Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

  Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

  Katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve, proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.

 • "Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska"

  Patrijarh srpski Irinej pozvao je Srbe na KiM da ostanu i poručio da "srpska zemlja ne može biti tuđa, nego srpska". Patrijarha Irineja je u porti hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici dočekao veliki broj vernika među kojima je bilo najviše dece.

 • Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

  Patrijarh Irinej: Muzička škola u Stanišoru oaza duhovnosti

  Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej posetio je danas posle podne u Stanišoru kod Gnjilana Muzičku školu “Stevan Hristić”. U prisustvu više od stotinu vernika, patrijarhu u čast učenici i profesori pripremili su koncert na kojem su se predstavili mladi muzički talenti Kosovskog Pomoravlja, koji već godinama, osvajaju brojne nagrade na školskim takmičenjima širom Srbije.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane