Vesti
Religija

Patrijarh u Gračanici: Budimo jedinstveni

Nakon posete Štrpcu i Kosovskom Pomoravlju patrijarh srpski Irinej, stigao je danas i u Gračanicu gde ga je dočekalo stotinak vernika.
Patrijarh u Gračanici: Budimo jedinstveni
Patrijarh srpski Irinej u Gračanici (Foto: Kim)

Obraćajući se okupljenom narodu u manastiru Gračanica, zadužbini Kralja Milutina, patrijarh je rekao da je srpskom narodu potrebno da bude jedinstven i složan u svemu.

"Moćnici planiraju da nas udalje sa ovih svetih prostora, ali oni jedno misle, a danas je važno šta Gospod misli, a Gospod će misliti o njima i nama onoliko i u onoj meri koliko mi budemo nosili Gospoda u srcima svojim. Zato se moramo vratiti svojoj veri i crkvi, vratiti se Bogu", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski Irinej poručio je vernicima da veruju svojoj crkvi i Bogu.

"Naš narod se uvek okupljao u svojim svetinjama posebno ovde na Kosovu i Metohiji, jer su ovi sveti predeli uvek bili pod velikim iskušenjem, napadani, gonjeni, stradali za nju i bogu hvala evo smo do dana današnjeg ovde i ostaćemo", naglasio je patrijarh.

Za vernike iz Gračanice dolazak patrijarha i njegove poruke imaju veliki znacaj.

"Veoma je značajna poseta patrijarha, ne događa se svaki dan da patrijarh dođe u Gračanicu", kaže Nebojša Simić.

"Ova poseta je veoma značajna za narod koji pod ovako teškim uslovima živi ovde. Daje nam znak da je naša crkva uz nas", ističe Vladan Kocić.

"Mnogo je značajna poseta patrijarha Irineja, samo da nam bog da, da ostanemo ovde", kaže Jelena Perić.

U okviru višednevnog boravka na Kosovu patrijarh srpski Irinej će obići i sever Kosova. Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022