Patrijarh: Trajno rešenju za Kosovo je prihvatanje etničkog čišćenja

Patrijarh srpski Irijen pozvao je u Božićnoj poslanici na posebnu brigu prema srpskom narodu na Kosovu. “Pitanje Кosova i Metohije, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo”, naveo je patrijarh u poslanici.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh Irinej u Gračanici (Foto arhiva Kim)

“Svakodnevno slušamo o „napretku i razvoju ljudskog društva“ i o „posebnoj brizi za ljudska prava“. Međutim, dok mi, kao i narodi koji nas okružuju, imamo pravo na različite životne izbore, našoj braći na Кosovu i Metohiji oduzimaju čak i osnovno pravo na život dostojan čoveka”, kaže patrijarh.

Zato smatramo, dodaje on, da je jedan od bitnih preduslova za rešenje problema na Кosovu i Metohiji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg verskog, kulturnog i narodnog identiteta.

“Govoriti o trajnijem rešenju problema na Кosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i čitav svet”, stoji u poslanici srpskog patrijarha.

Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na Кosovu i Metohiji spremni smo da pružimo i pružamo i svim narodima koji žive ili na Кosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Republike Srbije.

“Ali ta sloboda za srpski narod i za sve druge nije moguća u samoproglašenoj lažnoj državi Кosovo! To najbolje dokazuju događaji naših dana: varvarsko lišavanje srpskog naroda na Кosovu i u Metohiji namirnicâ, lekova i drugih stvari neophodnih za život uvođenjem već zloglasnih „taksi”, stalne pretnje, hapšenja i mnogo šta drugo, a najnovije je osnivanje takozvane kosovske vojske, u cilju daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra tako i onih severno od te srpske reke”.

Istakao je da je za SPC pitanje Кosova i Metohije, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, drevnih svetinja, bez kojih, kako ističe, ne bismo bili ono što jesmo.

“Naše svetinje nisu samo kulturno-istorijski spomenici već imaju dublji smisao postojanja, prvenstveno kao mesta liturgijskog sabiranja našeg naroda, i to ne samo onog sa Кosova i Metohije već i iz svih krajeva Srbije i sveta gde Srbi žive”.

Patrijarh se nada da će “radost novorođenog Bogomladenca pomoći da zajedno pronađemo put i iziđemo iz bespuća”, te je pozdravio Srbe koji žive na Kosovu rečima: „Ne boj se, malo stado!“ (Lk 12, 32). „Jer sve što je rođeno od Boga pobeđuje svet; i ovo je pobeda koja pobedi svet – vera vaša“ (1 Jn 5, 4).

Patrijarh je naveo da je pođenje sina Božjeg je za hrišćane centralni, ključni, najvažniji događaj svetske istorije i njegov smisao u apsolutnoj meri utemeljuje hrišćanski način života i hrišćanski pogled na svet. Bog Otac nam danas daruje svoga sina, a mi sa ljubavlju u blagodarnosti taj dar primamo, navodi se u Božićnoj poslanici srpskog patrijarha Irineja.

Hristos se rodi!

 

Ostale vesti

 • “Novi manastiri i crkve su mesto radosti”

  “Novi manastiri i crkve su mesto radosti”

  Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je jutros prvu arhijerejsku liturgiju u novoosnovanom manastiru Svetog Dimitrija u Sušici kod Gračanice, pred nekoliko desetina vernika i dece on je govorio o značaju svete liturgije kao i o našem prinosu Bogu koji od nas traži da na njegovu milost i dobrotu uzvratimo ljubavlju i služenjem prema bogu i bližnjima.

 • Završena ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola

  Završena ovogodišnja Prizrenska letnja duhovna škola

  U periodu od 16. do 22. jula na Kosovu i Metohiji održana je druga Prizrenska letnja duhovna škola. Školu je organizovala Eparhija raško-prizrenska uz pomoć veroučitelja Darka Nikolića i Nemanje Protića iz Beograda i podršku kancelarije za KiM Vlade Republike Srbije.

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane