Vesti
Religija

Patrijarh sa vernicima na Kosovu

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji.
Patrijarh sa vernicima na Kosovu
Patrijarh sa vernicima (Foto Eparhija)

Patrijarhu srpskom saslužovao je Episkop raško-prizrenski Teodosije, protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije-raško-prizrenske, a pored sestrinstva manastira, Božanskoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika ovoga kraja, saopštila je Televizija Hram.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej boravi u višednevnoj poseti Кosovu i Metohiji kako bi u ovim predvaskršnjim danima svoj verni narod na Кosovu i Metohiji rečima i pastirskom porukom ojačao u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na ovim prostorima.

Patrijarh je veći deo današnjeg dana proveo sa vernicima koji su došli na poklonjenje u, po rečima Svjatjejšeg, najveću srpsku svetinju, a najveća radost mu je bila što je među vernim narodom bilo i puno dece.

Patrijarh srpski primio je danas u Pećkoj Patrijaršiji i učenike srednjih škola iz Gračanice, Prilužja, Lapljeg Sela i Gušterice sa kojim je razgovarao o značaju njihovog obrazovanja pozivajući ih da budu spremni da preuzmu kormilo kojim će voditi srpski narod na Кosovu i Metohiji.

Tokom dana prošetao je zajedno sa Episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i ulicama Peći i tom prilikom posetio Crkvu Svetog Jovana - Mitropoliju u Peći koja je porušena u martovskom pre osam godina, a potom je ponovo obnovljena.

 Ostale vesti

Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023
Litija Za Kosovo i Metohiju od Patrijaršije do Hrama Svetog Save

Litija za Kosovo i Metohiju krenula je danas ispred Patrijaršije i nastavila do Hrama Svetog Save.

  • 05.03.2023
Povodom nedelje pravoslavlja vladika Ilarion služio u Pećkoj patrijaršiji
Povodom nedelje pravoslavlja, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija, vladika Ilarion služio je svetu liturgiju u manastiru Pećka Patrijaršija. Vladiki su sasluživali monasi manastira Visoki Dečani i sestrinstvo Pećke patrijaršije u prisustvu vernika iz Goraždevca, Osojana i ostalih povratničkih sredina u Metohiji.
  • 05.03.2023
Patrijarh Porfirije: Kosovo i Metohija su srce naše otadžbine
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je da Crkva zajedno sa vernim narodom odlično zna posebnu važnost kosovsko-metohijske srpske teritorije, samog srca otadžbine.
  • 03.03.2023