Patrijarh sa vernicima na Kosovu

Patrijarh srpski Irinej služio je danas Svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji.

Podeli ovaj članak sa:
 • Patrijarh sa vernicima (Foto Eparhija)

Patrijarhu srpskom saslužovao je Episkop raško-prizrenski Teodosije, protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije-raško-prizrenske, a pored sestrinstva manastira, Božanskoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika ovoga kraja, saopštila je Televizija Hram.

Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej boravi u višednevnoj poseti Кosovu i Metohiji kako bi u ovim predvaskršnjim danima svoj verni narod na Кosovu i Metohiji rečima i pastirskom porukom ojačao u molitvi i nadi da ostanu i opstanu na ovim prostorima.

Patrijarh je veći deo današnjeg dana proveo sa vernicima koji su došli na poklonjenje u, po rečima Svjatjejšeg, najveću srpsku svetinju, a najveća radost mu je bila što je među vernim narodom bilo i puno dece.

Patrijarh srpski primio je danas u Pećkoj Patrijaršiji i učenike srednjih škola iz Gračanice, Prilužja, Lapljeg Sela i Gušterice sa kojim je razgovarao o značaju njihovog obrazovanja pozivajući ih da budu spremni da preuzmu kormilo kojim će voditi srpski narod na Кosovu i Metohiji.

Tokom dana prošetao je zajedno sa Episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i ulicama Peći i tom prilikom posetio Crkvu Svetog Jovana - Mitropoliju u Peći koja je porušena u martovskom pre osam godina, a potom je ponovo obnovljena.

 

Ostale vesti

 • Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika u Zočištu povodom hramovne slave

  Veliki broj vernika sa Кosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, među kojima su bili i raseljeni Srbi iz Zočišta, prisustvovao je svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom hramovne slave, u obnovljenom manastiru Svetih Vrača Кozme i Damjana u Zočištu kod Orahovca.

 • Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Bogosluženjem na temeljima drevne crkve u Hoči obeležen Petrovdan

  Svetom liturgijom, koju je u prisustvu vernka iz Velike Hoče i Orahovca, služio protojerej stavrofor Milenko Dragićević, rezanjem slavskog kolača i pričešćem vernika posle tronedeljnog posta, na temeljima stare crkve Svetog Petra u Velikoj Hoči, obeležen je Petrovdan, praznik Svetih apostola Petra i Pavla.

 • Danas je Petrovdan

  Danas je Petrovdan

  Srpska pravoslavna crkva slavi Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. S obzirom na to da je ove godine praznik pao u petak, Petrovdanski post započeo 24. juna traje još danas.

 • "Visoki Dečani su simbol srpskog postojanja"

  Visoki Dečani su pre svega jedan simbol srpskog postojanja, pravoslavlja i jedne tradicije koja ovde živi vekovima, zahvaljujući pre svega Svetom Кralju Stefanu Dečanskom kao utemeljitelju i njegovim moštima koje živo napajaju sve one koji ovde dolaze, rekao je u intervjuu za crkveni radio „Istočnik“ eparhije valjevske, iguman manastira arhimandrit Sava Janjić.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane