Patrijarh pozvao Srbe na Kosovu da ostanu, raseljene da se vrate

Poglavar SPC patrijarh Irinej pozvao je danas "Srbe na Kosovu i Metohiji da ostanu u pokrajini, a raseljene da se vrate".

Podeli ovaj članak sa:
  • Patrijarh Irinej (Foto spc.rs)

Patrijarh je, nakon liturgije koju je služio u sabornom hramu Sv. Đorđa u Prizrenu, rekao “da će Kosovo, ako ga budemo nosili u duši, ostati naše”.

Nakon liturgije, patrijarh i arhijereji osveštali su obnovljenu zgrade Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija u Prizrenu.

Irinej je apelovao na narod koji je opstao na Kosovu da ostane i dalje tamo gde su mu živeli preci i tamo gde su mu groblja predaka.

“Takođe apelujemo na one koji su silom prilika morali da napuste ove prostore da se polako vrate tamo gde su im daleki i daljnji preci živeli, na ovoj svetoj zemlji, da bi ova zemlja bila i ostala srpska zemlja”, poručio je Irinej.

On je dodao da se sada molimo Bogu da sačuva naše svetinje Pećku Patrijaršiju, Visoke Dečane, Gračanicu i mnoge druge svetinje koje su opstale, kao i zidove i ruševine onih koje su spaljene i porušene, sa nadom da će biti obnovljene.

"Nije prvi put u istoriji da smo podizali iz pepela, na zidinama srušenih hramova obnavljali smo i opstajali, ako budemo sa Gospodom biće Gospod sa nama", rekao je Irinej.

Liturgiju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Srba sa Kosova.

Ovim događajima ispred Vlade Srbije prisustvovali su ministar pravde Nikola Selaković, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sa saradnicima, ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, predsednik Srpske liste Slavko Simić i drugi.

U Prizren je jutros stigao veliki broj Srba iz svih delova Kosova, a u gradu je bilo vidljivo pojačano prisustvo pripadnika Kososvke policije.

U Pećkoj Patrijaršiji u subotu je zvanično započelo redovno zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji će biti nastavljen sutra u Beogradu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane