Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Živimo u haosu, nismo u miru sa sobom

Patrijarh srpski Porfirije poručio je vernicima i ostalim građanima putem Instagrama da se mir ne može postići mimo Hrista.
Patrijarh Porfirije: Živimo u haosu, nismo u miru sa sobom
Patrijarh Porfirije (Foto Fejsbuk stranica srpskog patrijarha)

Srpski patrijarh je u kratkoj poruci na ovoj društvenoj mreži pisao o okolnostima u kojima živimo danas.

"Živimo u haosu nemira i nismo u miru sami sa sobom. Mi smo kao ličnosti podeljeni i živimo u neskladu sa svojim bližnjima, kao i u sukobu sa prirodom. Mir ne možemo postići mimo Hrista i izvan Hrista. Bez Njega samo možemo da ostvarimo primirje, koje će se pre ili kasnije okončati, pa će se onda otvoriti još veći rat i nemir. Ako se izmirimo sa Bogom po prirodi stvari će se postići mir i na svim drugim planovima", napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

Inače, partrijarh je vrlo aktivan na društvenim mrežama, a samo ga na Instagramu za kratko vreme od kako je otvorio nalog prati više od 48.000 pratilaca.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022