Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Živimo u haosu, nismo u miru sa sobom

Patrijarh srpski Porfirije poručio je vernicima i ostalim građanima putem Instagrama da se mir ne može postići mimo Hrista.
Patrijarh Porfirije: Živimo u haosu, nismo u miru sa sobom
Patrijarh Porfirije (Foto Fejsbuk stranica srpskog patrijarha)

Srpski patrijarh je u kratkoj poruci na ovoj društvenoj mreži pisao o okolnostima u kojima živimo danas.

"Živimo u haosu nemira i nismo u miru sami sa sobom. Mi smo kao ličnosti podeljeni i živimo u neskladu sa svojim bližnjima, kao i u sukobu sa prirodom. Mir ne možemo postići mimo Hrista i izvan Hrista. Bez Njega samo možemo da ostvarimo primirje, koje će se pre ili kasnije okončati, pa će se onda otvoriti još veći rat i nemir. Ako se izmirimo sa Bogom po prirodi stvari će se postići mir i na svim drugim planovima", napisao je patrijarh Porfirije na Instagramu.

Inače, partrijarh je vrlo aktivan na društvenim mrežama, a samo ga na Instagramu za kratko vreme od kako je otvorio nalog prati više od 48.000 pratilaca.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022