Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko

"Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji,  mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono na šta nas je Gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet", rekao je patrijarh srpski Porfirije pred oko hiljadu vernika koji prisustvuju Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanici.
Patrijarh Porfirije: Vidovdan je naše oko
Patrijarh Porfirije u Gračanici (Foto Kim)

Liturgiju služi patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje vladika SPC i sveštenstva.

"Ovde smo dobili svoje ime. Ovde smo dobili svoj pečat, rodili smo se za, kako to danas često vole da kažu, za sistem vrednosti. Za sistem vrednosti koji je drugačiji od mnogih koji nas okružuju, koji hoće da nam se nameću, koji nas sapliću, bolje reći. Rodili smo se mi ovde za sistem vrednosti jevanđelja. Bez Gračanice, bez Vidovdana, bez svih svetinja na Kosovu i Metohiji, braćo i sestre, mi naprosto nismo ono što jesmo, nismo ono našta nas je gospod pozvao. U Gračanici, u Dečanima, u Prizrenu, u Bogorodici Ljeviškoj, u Pećkoj patrijaršiji mi jasno vidimo ko smo. To su naše oči, Vidovdan je naše oko, sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko-metohijske su naš um. Ovde vidimo, ovde čujemo, ovde razumemo, ne samo našu prošlost, ne samo naše poreklo, nego razumemo i to šta je naš cilj, zašto smo pozvani u ovaj svet i kršteni u ime Svete Trojice", kazao je u besedi patrijarh srpski Pofirije.

"Ljubav je lična karta, to je najvažnija karakteristika. To je dato i zadato svakom čoveku i svima zajedno. To je zapravo jedini normalan i prirodni identitet naš. Ljubav čitavim svojim bićem prema Hristu, ali i ljubav prema bližnjem svome kao prema samome sebi", dodao je on.

"Zato smo i došli ovde, da se pomolimo svetom Knezu Lazaru, da se opredelimo za paradoks vere i ljubavi, a to znači težnje da se svi spasu, da svi budu naši, da svi imaju mesta u našem srcu. Da imaju mesta svakako i Albanci sa kojima živimo. Pozvani smo da budemo braća sa svima, i sa Albancima, naravno, pre svih, jer ovde živimo sa njima. I jedne i druge Gospod je stvorio, svi smo ikona božja. A siguran sam da i oni znaju ukoliko zanju ukoliko veruju u Boga, jednoga Boga, da i knjige u koje najvećim delom veruju na isto pozivaju. Pozivaju i podsećaju da samo u zajednici možemo biti na putu božjem. Da smo svi jedni drugima potrebni i da je važno da to sami razumememo", zaključio je patrijarh u svom obraćanju.

Vernici su i ove godine došli iz centralne Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Oni sa kojima smo razgovarali kažu da se na Kosovu osećaju posebno i da je Vidovdan veliki praznik.

"U suštini, na Kosovo dolazim jako retko, zbog posla i svega. Ali, čim nađem slobodno vreme volim da dođem. Došla sam organizovanim prevozom i osećam se baš lepo. Jako mi je drago da sam uspela da dođem, pošto za Vidovdan nikad nisam dolazila. Ovo je poseban praznik i osečam jaku zahvalnost prema našim precima", rekla je za RTV Kim Miljana Ilić koja živi u Beogradu, a poreklom je sa Kosova.

"Kao što sami znate, Kosovo je majka svih Srba. Ovo je naša zemlja i moje poreklo je odavde. Svaki Srbin, ne samo na Vidovdan, trebalo bi češće da dolazi ovde, na Kosovo", rekao je u Gračanici predsednik opštine Budva Marko Carević.

"Ovde se bije osudna bitka za opstanak srpskog naroda, ne samo na Kosovu, nego i na čitavom Balkanu. Ja sam uvek ovde i osećam se kao svoj na svome. To je nešto što mi posebno daje neku želju, snagu i energiju da istrajemo svi ukupno kroz region, ali i naša braća ovde koja prolaze kroz jedan težak period", rekao je on.

"Da koliko-toliko znaju da smo uz njih, da im pružamo podršku, ne samo moralnu, mislim da je to obaveza svih nas. Ja sam danas srećan ovde i želim svima da čestitam Vidovdan, da ga slave u zdravlju i veselju, a da se iz godine u godinu poboljšava situacija na Kosovu. To moramo svi da shvatimo i da pomognemo", zaključio je Carević.

Liturgiji su prisustvali i šef Kancelarije za KiM Petar Petković, ministar za povratak u Vladi Kosova Goran Rakić, gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predstavnici Srpske liste, ali i predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov. Na ulicama Gračanice je takođe mnogo ljudi, a Kosovska policija reguliše saobraćaj.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
  • 03.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022