Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije (Foto FoNet/TV Hram)

"Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga", kazao je Porfirije nakon potpisivanja ugovora, a prenose Vijesti.

Patrijarh SPC i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović potisali su u Podgorici Temeljni ugovor, koji reguliše imovinsko-pravne i druge odnose države sa tom verskom zajednicom.

Ugovor je potpisan bez zvanične najave i prisustva javnosti i uz protest grupe protivnika Temeljnog ugovora koja se okupila ispred Vile "Gorica" u Podgorici u kojoj je akt verifikovan.

Porfirije se zahvalio Abazoviću "na svim naporima" koje je uložio da se "peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način".

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole i kom narodu pripadaju". U obraćanju se osvrnuo na dugogodišnjeg mitropolita SPC Amfilohija za koga je kazao da je "učinio mnogo više nego svi iz crkve" da dođe do potpisivanja ugovora.

Patrijarh SPC je rekao da se "podrazumeva" da će crkva poštovati Ustav i zakone svake države u kojoj se nalazi i ima jurisdikciju, te da ta crkva "nije htela ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere", niti je imala "ambicije da postigne više od bilo koje verske zajednice".

"Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu crkvu i za sve vernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gde god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice po ovim pitanjima, da se uvek rame uz rame borimo za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri ispoštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe", kazao je Porfirije.

Rekao je da cilj nisu "prava radi prava".

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno, deo ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", zaključio je on.

Predsednik Vlade Dritan Abazović, koji se suočio sa brojnim kritikama dela javnosti i sa rizikom nove političke krize u zemlji, kazao je nakon potpisivanja ugovora da je "ponosan na učinjeno" i da je "stavljena tačka na pitanje koje je opterećivalo društvo".

U toku je redovna sednica Vlade Crne Gore na kojoj je otvorena tema Temeljnog ugovora i na kojoj se Abazović suočio sa oštrim kritikama dela ministara iz Socijaldemokratske partije (SDP), koja je protiv potpisivanja akta sa SPC.

Ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić je ocenio da je ovo "loš dan za Crnu Goru", "tužan dan za evropsku Crnu Goru", da je reč o "oktroisanom aktu", koji je "oktroisan u Beogradu, a donešen u Crnu Goru".

Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića je odmah nakon potpisivanja ugovora najavila da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Pregovori Vlade Crne Gore i SPC-a o Temeljnom ugovoru, uz prekide, traju od 2012. godine. Crna Gora je pre deceniju potpisala ugovore sa Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom.

Sporovi izmedju državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve o njenom statusu u Crnoj Gori rezultirali su padom dve poslednje vlade.Ostale vesti

Danas je Blaga Marija, zaštitnica žena

Srpska pravoslavna crkva slavi danas spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Svetica je veoma poštovana, posebno među ženama.

  • 04.08.2022
Danas je Sveti Ilija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik starozavetnog proroka i novozavetnog svetitelja Ilije, u narodu nazvanog i Gromovnik. Smatra se najsilovitijim među ognjenim svecima, pa se svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Ukoliko danas grmi, propašće sav rod oraha i lešnika. Od davnina čuva se izreka: "Od Svetog Ilije, sunce sve milije".
  • 02.08.2022
Danas je Ognjena Marija, zaštitnica žena
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija. Poštuje se kao borac za hrišćansku veru i važi za zaštitnicu žena.
  • 30.07.2022
SPC u dijalogu o normalizaciji: Opcije uključivanja, modeli, eventualne teme...
Kao organizacija kojoj građani najviše veruju i na koju gledaju kao na najlegitimnijeg predstavnika, Srpska pravoslavna crkva, odnosno Eparhija rakško-pizrenska bi eventualnim učešćem u delu pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine doprinela da taj sporazum bude lakše prihvaćen u srpskoj zajednici, zaključuje se u istraživanju "Nova jabuka razdora: SPC u dijalogu o normalizaciji" Nove društvene inicijative (NSI).
  • 28.07.2022
Dečanski monasi se zahvalili KFOR-u
U KFOR-ovom kampu kod Peći juče je održana ceremonija promene komande regionalne jedinice Zapad ove misije kojoj su prisustvovali i monasi iz manastira Visoki Dečani, a dečanski iguman ugostio je istog dana admirala Valtera Cepelinija, odlazećeg pukovnika Javarona i njegovog naslednika Marotija.
  • 27.07.2022
Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas liturgijski obeležavaju Svetog arhangela Gavrila, kao blagovesnika koji je najavljivao sve značajne događaje u hrišćanstvu.

  • 26.07.2022