Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je da je Temeljni ugovor, potpisan danas u Podgorici, "bio potreban državi" Crnoj Goru i toj verskoj zajednici.
Patrijarh Porfirije: Ugovor bio potreban državi Crnoj Gori i SPC
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije (Foto FoNet/TV Hram)

"Toliko toga zajedničkog kroz vekove imamo, da je zaista luksuz da trošimo vreme na ono što nas razlikuje, i da povećavamo razlike međusobno. Vekovi su pokazali da smo jedni drugima potrebni i da jedni bez drugih ne možemo, a da sve možemo onda kad smo zajedno i kad u našim srcima ima mesta i za onoga drugoga", kazao je Porfirije nakon potpisivanja ugovora, a prenose Vijesti.

Patrijarh SPC i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović potisali su u Podgorici Temeljni ugovor, koji reguliše imovinsko-pravne i druge odnose države sa tom verskom zajednicom.

Ugovor je potpisan bez zvanične najave i prisustva javnosti i uz protest grupe protivnika Temeljnog ugovora koja se okupila ispred Vile "Gorica" u Podgorici u kojoj je akt verifikovan.

Porfirije se zahvalio Abazoviću "na svim naporima" koje je uložio da se "peripetija koja traje od 2012. završi ovde, na svečan način".

Pozdravio je sve građane Crne Gore, bez obzira na to "kojem se Bogu mole, ili mu se ne mole i kom narodu pripadaju". U obraćanju se osvrnuo na dugogodišnjeg mitropolita SPC Amfilohija za koga je kazao da je "učinio mnogo više nego svi iz crkve" da dođe do potpisivanja ugovora.

Patrijarh SPC je rekao da se "podrazumeva" da će crkva poštovati Ustav i zakone svake države u kojoj se nalazi i ima jurisdikciju, te da ta crkva "nije htela ništa više od bilo kog građanina Crne Gore vezano za temu vere", niti je imala "ambicije da postigne više od bilo koje verske zajednice".

"Logično je i normalno da nam nije bilo drago da prihvatimo bilo šta što je manje od toga. Što važi za našu crkvu i za sve vernike i zajednice u Crnoj Gori, mi se trudimo da gde god da se nalazimo kao crkva, ako postoje problemi kada su u pitanju druge verske zajednice po ovim pitanjima, da se uvek rame uz rame borimo za prava te verske zajednice, da budu u istoj meri ispoštovana i primenjena kao i prava koja mi očekujemo za sebe", kazao je Porfirije.

Rekao je da cilj nisu "prava radi prava".

"Za nas je pravo samo prostor i mogućnost da možemo u punoći, na temeljima Jevanđelja i sistemu vrednosti koja crpimo iz njega, doprinesemo izgradnji ne samo demokratskog, već ljudskog društva, sa ciljem da svi osećaju i doživljavaju jedni druge kao braću, kao pripadnike onoga u čemu smo svi jedno, deo ljudskog roda. Sve drugo dolazi nakon toga", zaključio je on.

Predsednik Vlade Dritan Abazović, koji se suočio sa brojnim kritikama dela javnosti i sa rizikom nove političke krize u zemlji, kazao je nakon potpisivanja ugovora da je "ponosan na učinjeno" i da je "stavljena tačka na pitanje koje je opterećivalo društvo".

U toku je redovna sednica Vlade Crne Gore na kojoj je otvorena tema Temeljnog ugovora i na kojoj se Abazović suočio sa oštrim kritikama dela ministara iz Socijaldemokratske partije (SDP), koja je protiv potpisivanja akta sa SPC.

Ministar inostranih poslova Ranko Krivokapić je ocenio da je ovo "loš dan za Crnu Goru", "tužan dan za evropsku Crnu Goru", da je reč o "oktroisanom aktu", koji je "oktroisan u Beogradu, a donešen u Crnu Goru".

Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika države Mila Đukanovića je odmah nakon potpisivanja ugovora najavila da će pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi.

Pregovori Vlade Crne Gore i SPC-a o Temeljnom ugovoru, uz prekide, traju od 2012. godine. Crna Gora je pre deceniju potpisala ugovore sa Katoličkom crkvom, Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom.

Sporovi izmedju državnih institucija i Srpske pravoslavne crkve o njenom statusu u Crnoj Gori rezultirali su padom dve poslednje vlade.Ostale vesti

Počeo Božićni post
Počeo je šestonedeljni Božićni post, kojim se vernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.
  • 28.11.2022
Obeležena ktitorska slava Visokih Dečana

U manastiru Visoki Dečani svetom liturgijom svečano je proslavljena ktitorska slava Sveti velikomučenik kralj Stefan Dečanski.

  • 24.11.2022
SPC i vernici slave Svetog kralja Stefana Dečanskog
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu se praznik naziva Mratindan.
  • 24.11.2022
Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavio slavu

Manastir Svetih Arhangela kod Prizrena proslavlja danas svoju slavu. Liturgiju je služio iguman manastira Ribnik kod Bara otac Prokopije uz sasluženje igumana Svetih Arhangela oca Mihajla, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije oca Isidora i paroha prizrenskog oca Jovana.

  • 21.11.2022
SPC i vernici slave Aranđelovdan
Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Praznik je ustanovljen još u četvrtom veku nove ere.
  • 21.11.2022
Arhimandrit Ilarion hirotonisan za episkopa novobrdskog
Iguman Draganca arhimandrit Ilarion (Lupulović) hirotonisan je danas za vikara Patrijarha srpskog sa titulom episkopa novobrdskog.
  • 20.11.2022