Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dođe na Kosovo i Metohiju, zna da se vratio u dom. „O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoče o tome da je ovo naš dom“, istakao je Patrijarh Porfirije u besedi tokom služenja svete ahrijerijske liturgije na Vidovdan.
Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom
Detalj sa liturgije (Foto Kim)

Patrijarh je rekao da su mu srce i duša ispunjeni radošću.

„Jer nas je Gospod sabrao da proslavimo Vidovdan, da proslavimo ono što Vidovdan nosi sa sobom, što je bio, što jeste i što će biti. Da proslavimo sedam vekova od postojanja ovog bisera, ove lepotice, crkve Gračanice koju je podigao sveti kralj Milutin. Svaki put siguran sam svi mi, a za sebe ispovedajući kažem: kada dođem na Kosovo i Metohiju, razumem dubinski, a ne mogu ni sebi ni drugima da objasnim da sam se zapravo vratio u svoj dom, da sam, baš kao što Gospod govori u priči o bludnom sinu, svaki trenutak kada sam odsustvovao odavde stranstovao u nepoznatoj zemlji, bavio se temama i stvarima koje me odvode od sebe, odvode od Boga, razdvajaju od braće“, naveo je on.

Patrijarh je dodao da su „Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju“.

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva, jesu to biseri i dragulji kulturne svetske baštine. Ali, pre toga, to jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih. I to ne treba nikome da smeta, svako ima svoju baštinu i svoju kulturu, svako se na neki način Bogu moli. Crkva pred kojom stojimo, treba li ikome govoriti čija je baština. Gračanica jeste naše oko, uši, srce, to je ono za šta se Knez Lazar na Vidovdan opredelio“, istakao je patrijarh.

„Kada nam kažu: ’Odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu, odrecite se Kosova i Metohije’... Pa, gospodo, da li biste pristali da vam iskopaju oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi dobro da ne biste pristali, a hteli biste to od nas. Mi čujemo, gledamo, osećamo Vidovdanom i Gračanicom, a to znači braćo i sestre Hristom i njegovim Jevanđeljem. To je Vidovdan“, kazao je patrijarh Porfirije.

Svuda imamo priliku da srećemo druge i drugačije, ali ne pristajemo da uspostavljemo sa njima odnos, na bilo kojoj osnovi osim osnove i okvira crkve, naveo je patrijarh.

„I braću Albance vidimo kao svoju braću, siguran sam da se možemo razumeti i živeti, rasti i graditi, samo neka nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdore među ljudima, a imaju samo neke strane interese. Ali, Hristom i kroz Hrista sve ih vidi kao braću, i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, sa svima smo braća, mi, pravoslavni Srbi, ako smo Hristovi i ako smo u Hristu“, poručio je patrijarh Porfirije koji je na kraju besede čestitao je svim vernicima današnji praznik i poželeo da im Vidovdan donese mir i ljubav.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je u Manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, australijsko-novozelandskog Siluana, remezijanskog Stefana, sveštenstva i monaštva.

Liturgiji su prisustvovali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, sadašnji i bivši ministri za zajednice i povratak u Vladi Kosova - Goran Rakić i Dalibor Jevtić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kao i više stotina vernika sa Kosova i iz centralne Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

„Veliki potez je što je patrijarh Porfirije danas ovde na Ksoovu, što svakako znači za ljude sa Kosova ali i za nas i Srbije“, kazao je Mile Zarin iz Banata.

„Kosovo je moja druga kuća, ovde sam svake godine za Vidovdan. Dolazak patrijarha je neopisiv za sve nas“, poručila je Irena Bulatović iz Podogorice.

„Vidovdan je važan dan za sve Srbe. Dolazak patrijarha Porfirija je vrlo bitan za srpski narod, kako bismo ostali da živimo u miru“, kazao je Ljubomir Maksimović.

„Dolazak patrijarha je nešto najlepše danas. Nemamo prilike da ga viđamo, pa je danas svakako poseban i značajan dan. Divno je danas biti ovde“, istakla je Milija Stević iz Lapljeg Sela.

Nakon liturgije je majkama sa četvoro ili više dece tradicionalno uručeno ordenje „Majka devete Jugovića“ .

Patrijarh srpski Porfirije sa monaštvom i sveštenstvom služiće parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu, a potom i svetu liturgiju u Crkvi Lazarici u Kruševcu.Ostale vesti

Sveti Nikola obeležen u Prištini, Kosovu Polju, Banjskoj
U prepunoj crkve Svetog Nikole u Prištini danas je obeležen praznik posvećen prenosu moštiju ovog svetitelja. Praznik je proslavljen u istoimenoj crkvi u Kosovu Polju, ali i u Banjskoj.
  • 22.05.2022
Otac Ilarion novi vladika SPC na Kosovu
Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve imenovao je igumana manastira Draganac Ilariona u patrijarhovog vikarnog episkopa novobrdskog, saznaje RTV Kim.
  • 22.05.2022
Danas je letnji Sveti Nikola
Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju mladog Svetog Nikolu, dan kada su mošti najčešće slavljenog i omiljenog svetitelja u našem narodu, prenete iz Likije u Bari. Slave ga mnoga mesta i porodice kao malu slavu, zavetinu ili preslavu.
  • 22.05.2022
Zaceljena „duboka rana“ u odnosima srpske i makedonske crkve, otklonjen raskol
Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makednoski Stefan služili su zajedno liturgiju pomirenja u Hramu Svetog save u Beogradu. Tim svečanim činom otklonjen je raskol dve crkve koji je trajao 55 godina. 
  • 19.05.2022
Liturgija pomirenja u Hramu Svetog Save

Liturgija pomirenja, koju služe patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obe crkve, počela je u devet sati u Hramu Svetog Save u Beogradu. Liturgijom je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

  • 19.05.2022
Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo sa Makedonskom pravoslavnom crkvom

Sabor SPC odobrio kanonsko jedinstvo Srpske pravoslavne crkve s Makedonskom pravoslavnom crkvom, odnosno Ohridskom arhiepiskopijom.

  • 16.05.2022