Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dođe na Kosovo i Metohiju, zna da se vratio u dom. „O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoče o tome da je ovo naš dom“, istakao je Patrijarh Porfirije u besedi tokom služenja svete ahrijerijske liturgije na Vidovdan.
Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom
Detalj sa liturgije (Foto Kim)

Patrijarh je rekao da su mu srce i duša ispunjeni radošću.

„Jer nas je Gospod sabrao da proslavimo Vidovdan, da proslavimo ono što Vidovdan nosi sa sobom, što je bio, što jeste i što će biti. Da proslavimo sedam vekova od postojanja ovog bisera, ove lepotice, crkve Gračanice koju je podigao sveti kralj Milutin. Svaki put siguran sam svi mi, a za sebe ispovedajući kažem: kada dođem na Kosovo i Metohiju, razumem dubinski, a ne mogu ni sebi ni drugima da objasnim da sam se zapravo vratio u svoj dom, da sam, baš kao što Gospod govori u priči o bludnom sinu, svaki trenutak kada sam odsustvovao odavde stranstovao u nepoznatoj zemlji, bavio se temama i stvarima koje me odvode od sebe, odvode od Boga, razdvajaju od braće“, naveo je on.

Patrijarh je dodao da su „Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju“.

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva, jesu to biseri i dragulji kulturne svetske baštine. Ali, pre toga, to jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih. I to ne treba nikome da smeta, svako ima svoju baštinu i svoju kulturu, svako se na neki način Bogu moli. Crkva pred kojom stojimo, treba li ikome govoriti čija je baština. Gračanica jeste naše oko, uši, srce, to je ono za šta se Knez Lazar na Vidovdan opredelio“, istakao je patrijarh.

„Kada nam kažu: ’Odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu, odrecite se Kosova i Metohije’... Pa, gospodo, da li biste pristali da vam iskopaju oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi dobro da ne biste pristali, a hteli biste to od nas. Mi čujemo, gledamo, osećamo Vidovdanom i Gračanicom, a to znači braćo i sestre Hristom i njegovim Jevanđeljem. To je Vidovdan“, kazao je patrijarh Porfirije.

Svuda imamo priliku da srećemo druge i drugačije, ali ne pristajemo da uspostavljemo sa njima odnos, na bilo kojoj osnovi osim osnove i okvira crkve, naveo je patrijarh.

„I braću Albance vidimo kao svoju braću, siguran sam da se možemo razumeti i živeti, rasti i graditi, samo neka nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdore među ljudima, a imaju samo neke strane interese. Ali, Hristom i kroz Hrista sve ih vidi kao braću, i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, sa svima smo braća, mi, pravoslavni Srbi, ako smo Hristovi i ako smo u Hristu“, poručio je patrijarh Porfirije koji je na kraju besede čestitao je svim vernicima današnji praznik i poželeo da im Vidovdan donese mir i ljubav.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je u Manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, australijsko-novozelandskog Siluana, remezijanskog Stefana, sveštenstva i monaštva.

Liturgiji su prisustvovali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, sadašnji i bivši ministri za zajednice i povratak u Vladi Kosova - Goran Rakić i Dalibor Jevtić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kao i više stotina vernika sa Kosova i iz centralne Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

„Veliki potez je što je patrijarh Porfirije danas ovde na Ksoovu, što svakako znači za ljude sa Kosova ali i za nas i Srbije“, kazao je Mile Zarin iz Banata.

„Kosovo je moja druga kuća, ovde sam svake godine za Vidovdan. Dolazak patrijarha je neopisiv za sve nas“, poručila je Irena Bulatović iz Podogorice.

„Vidovdan je važan dan za sve Srbe. Dolazak patrijarha Porfirija je vrlo bitan za srpski narod, kako bismo ostali da živimo u miru“, kazao je Ljubomir Maksimović.

„Dolazak patrijarha je nešto najlepše danas. Nemamo prilike da ga viđamo, pa je danas svakako poseban i značajan dan. Divno je danas biti ovde“, istakla je Milija Stević iz Lapljeg Sela.

Nakon liturgije je majkama sa četvoro ili više dece tradicionalno uručeno ordenje „Majka devete Jugovića“ .

Patrijarh srpski Porfirije sa monaštvom i sveštenstvom služiće parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu, a potom i svetu liturgiju u Crkvi Lazarici u Kruševcu.Ostale vesti

Počeo mesec Ramazana
Ramazan, sveti mesec posta u islamu, počeo je u sredu uveče. Narednih 30 dana muslimani će se uzdržavati od jela i pića od izlaska do zalaska sunca.
  • 23.03.2023
Danas su Mladenci

Srpska pravoslavna crkva slavi praznik Svetih četrdeset mučenika. Mladi parovi obeležavaju Mladence. Stariji kažu, kakvo je vreme na ovaj dan, tako će biti celog proleća.

  • 22.03.2023
Otac Sava: Pokajanje predstavlja novi način života

„Pokajanje označava promenu uma, srca, načina života, prioriteta u životu. To je jedna celovita promena čoveka koja nije samo stvar jednoga trenutka, mogu da se pokajem što sam izašao napolje a nisam poneo kišobran, a pada kiša, to nije pokajanje, ovo je nešto mnogo dublje i to je zapravo jedna duboka unutrašnja spoznaja“, kazao je na duhovnoj tribini „Pokajanje kao promena uma i načina života“, arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

  • 22.03.2023
Vladika Teodosije: Post i molitva su temelj našeg duhovnog života
Na duhovnoj tribini u Gračanici koju su organizovali Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture "Gračanica", vladika Teodosije govorio je o molitvi.
  • 15.03.2023
Otac Andrej o značaju posta u hrišćanskom životu

U prostorijama Doma kulture u Gračanici, otac Andrej iguman manastira Crna Reka govorio je o značaju posta kao nezaobilaznog puta ljudskog spasenja.

  • 07.03.2023
Tribina ’’Značaj posta u hrišćanskom životu’’ sutra u Gračanici

Eparhija raško–prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta u utorak 07. marta s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Značaj posta u hrišćanskom životu“.

  • 06.03.2023