Vesti
Religija

Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom

Patrijarh Porfirije poručio je iz manastira Gračanica da svaki put kada dođe na Kosovo i Metohiju, zna da se vratio u dom. „O tome svedoči ova sveta Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Bogorodica Ljeviška, toliko svetinja svedoče o tome da je ovo naš dom“, istakao je Patrijarh Porfirije u besedi tokom služenja svete ahrijerijske liturgije na Vidovdan.
Patrijarh Porfirije u Gračanici: Ovde je naš dom
Detalj sa liturgije (Foto Kim)

Patrijarh je rekao da su mu srce i duša ispunjeni radošću.

„Jer nas je Gospod sabrao da proslavimo Vidovdan, da proslavimo ono što Vidovdan nosi sa sobom, što je bio, što jeste i što će biti. Da proslavimo sedam vekova od postojanja ovog bisera, ove lepotice, crkve Gračanice koju je podigao sveti kralj Milutin. Svaki put siguran sam svi mi, a za sebe ispovedajući kažem: kada dođem na Kosovo i Metohiju, razumem dubinski, a ne mogu ni sebi ni drugima da objasnim da sam se zapravo vratio u svoj dom, da sam, baš kao što Gospod govori u priči o bludnom sinu, svaki trenutak kada sam odsustvovao odavde stranstovao u nepoznatoj zemlji, bavio se temama i stvarima koje me odvode od sebe, odvode od Boga, razdvajaju od braće“, naveo je on.

Patrijarh je dodao da su „Kosovo i Metohija zemlja u kojoj smo se rodili za Hrista i stekli mnogo toga što drugi ili ne mogu ili ne žele da razumeju“.

„Naša imena i prezimena jesu Gračanica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Sveta Trojica, Devič, Bogorodica Ljeviška, Kosovo i Metohija, naše ime i naše prezime jeste pravoslavna crkva, jesu to biseri i dragulji kulturne svetske baštine. Ali, pre toga, to jeste baština naših otaca, naša baština, baština Srba pravoslavnih. I to ne treba nikome da smeta, svako ima svoju baštinu i svoju kulturu, svako se na neki način Bogu moli. Crkva pred kojom stojimo, treba li ikome govoriti čija je baština. Gračanica jeste naše oko, uši, srce, to je ono za šta se Knez Lazar na Vidovdan opredelio“, istakao je patrijarh.

„Kada nam kažu: ’Odrecite se Gračanice i svetinja na Kosovu, odrecite se Kosova i Metohije’... Pa, gospodo, da li biste pristali da vam iskopaju oko, da vam odseku uši, da vam isčupaju srce. Znamo mi dobro da ne biste pristali, a hteli biste to od nas. Mi čujemo, gledamo, osećamo Vidovdanom i Gračanicom, a to znači braćo i sestre Hristom i njegovim Jevanđeljem. To je Vidovdan“, kazao je patrijarh Porfirije.

Svuda imamo priliku da srećemo druge i drugačije, ali ne pristajemo da uspostavljemo sa njima odnos, na bilo kojoj osnovi osim osnove i okvira crkve, naveo je patrijarh.

„I braću Albance vidimo kao svoju braću, siguran sam da se možemo razumeti i živeti, rasti i graditi, samo neka nas ne uče miru i zajednici oni koji seju razdore među ljudima, a imaju samo neke strane interese. Ali, Hristom i kroz Hrista sve ih vidi kao braću, i u Hrvatskoj i Crnoj Gori, sa svima smo braća, mi, pravoslavni Srbi, ako smo Hristovi i ako smo u Hristu“, poručio je patrijarh Porfirije koji je na kraju besede čestitao je svim vernicima današnji praznik i poželeo da im Vidovdan donese mir i ljubav.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je u Manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vladike raško-prizrenskog Teodosija, mileševskog Atanasija, pakračko-slavonskog Jovana, australijsko-novozelandskog Siluana, remezijanskog Stefana, sveštenstva i monaštva.

Liturgiji su prisustvovali predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, direktor Кancelarije za КiM Petar Petković, sadašnji i bivši ministri za zajednice i povratak u Vladi Kosova - Goran Rakić i Dalibor Jevtić, direktor KBC Priština Bratislav Lazić, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, kao i više stotina vernika sa Kosova i iz centralne Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

„Veliki potez je što je patrijarh Porfirije danas ovde na Ksoovu, što svakako znači za ljude sa Kosova ali i za nas i Srbije“, kazao je Mile Zarin iz Banata.

„Kosovo je moja druga kuća, ovde sam svake godine za Vidovdan. Dolazak patrijarha je neopisiv za sve nas“, poručila je Irena Bulatović iz Podogorice.

„Vidovdan je važan dan za sve Srbe. Dolazak patrijarha Porfirija je vrlo bitan za srpski narod, kako bismo ostali da živimo u miru“, kazao je Ljubomir Maksimović.

„Dolazak patrijarha je nešto najlepše danas. Nemamo prilike da ga viđamo, pa je danas svakako poseban i značajan dan. Divno je danas biti ovde“, istakla je Milija Stević iz Lapljeg Sela.

Nakon liturgije je majkama sa četvoro ili više dece tradicionalno uručeno ordenje „Majka devete Jugovića“ .

Patrijarh srpski Porfirije sa monaštvom i sveštenstvom služiće parastos stradalim srpskim junacima na Gazimestanu, a potom i svetu liturgiju u Crkvi Lazarici u Kruševcu.Ostale vesti

Peć: Praznik u gradskoj crkvi
Na liturgiji , povodom obeležavanja slave Usekovanja glave svetog Jovana preteče u Peći, ove godine se sabralo manje vernika nego inače, zbog epidemioloških mera koje su na snazi.
  • 11.09.2021
Obeležena hramovna slava u Uroševcu

Svetom liturgijom i rezanjem slavskog kolača u Uroševcu je obeležen praznik Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja. Crkveni sabor okupio je pedesetak raseljenih Srba iz Uroševca i okoline, ali i meštana drugih sela na centralnom Kosovu.

  • 11.09.2021
Danas je Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja
Pravoslavni hrišćani i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju uspomenu na smrt proroka, preteče i krstitelja svetog Jovana. Sveti Jovan se slavi i 20. januara, u znak poštovanja prema svecu koji je, po predanju, krstio Isusa Hrista.
  • 11.09.2021
Počela obnova crkve Svetog apostola Luke u Vitomirici
Nakon 22 godine u selu Vitomirica kod Peći počela je obnova crkve Svetog apostola Luke, sredstvima koje je prikupila humanitarna organizacija „Knez Vitomir“, prenosi Radio Goraždevac. 
  • 09.09.2021
Partrijarh srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optužuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.
  • 06.09.2021
Ustoličen mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije na Cetinju
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije u Cetinjskom manastiru ustoličen je na liturgiji koju je služio patrijarh srpski Porfirije.
  • 05.09.2021